Els Premis Proteus situen l'ètica en primera línia

La responsable del l'Escola Cintra en el moment de recollir el premi.

La codirectora de Valors, Maria Coll, i un servidor, vam ser ahir al vespre al Museu Marítim de Barcelona per assistir a l'acte d'entrega dels I Premis Proteus d'Ètica, promoguts per l'editorial [web] que porta el mateix nom, pels quals estàvem nominats com a Associació Cultural Valors en la categoria de projecte pedagògic. Els guanyadors van ser com a personalitat de l'any i a títol pòstum Vicenç Ferrer, com a entitat d'Economia social Coop57, com a projecte pedagògic l'Escola Cintra i
com a mitjà de comunicació o peça periodística la sèrie de reportatges Testigos del Horror, editats per El País Semanal.

La veritat és que, sent allà, un queda més que afalagat d'haver estat seleccionat com a possible guanyador d'un d'aquests premis: el nivell de la resta de projectes i persones guardonades era excepcional i la nostra cara de sorpresa en veure com una revista que va néixer modestament ara farà sis anys a Mataró buscant aquells valors que ens poden unir a una majoria de ciutadans que volem viure la vida amb sentit ha arribat a ser considerada en alguns àmbits intel·lectuals de la gran ciutat, que sempre es mostra tan ufana amb tot allò que no neix sota la seva protecció o de les poblacions limítrofes.

L'artífex dels Premis Proteus és Miquel Osset, promotor de la pròpia editorial, una aventura a la qual es va llençar ara fa un any i quatre mesos. "Treballava com a enginyer químic en una empresa multinacional però alguna cosa m'apretava dins meu que m'impulsava a treballar en altres coses, com per exemple Amnistia Internacional -diu Osset en el vídeo que podeu veure sota aquestes línies-. (...) Proteus neix a partir d'aquestes inquietuds i comença a editar contes per als nens al voltant de l'ètica. (...) Personalment he recuperat la il·lusió i he posat en marxa una cosa que neix de molt endins. Ningú s'hauria de perdre l'oportunitat de fer allò que íntimament desitja". No em puc sentir, personalment, en el moment que visc, més representat que amb paraules com aquestes. Però encara més: "Quan un expressa allò que sent i vol fer, molta altra gent està al seu costat. Ho sap detectar i s'estableix una simpatia i es crea xarxa social. A més la crisi és ara un moment excel·lent de reconversió: gran part de les causes que l'han provocat venen de la falta de comportaments ètics". Doncs em sembla que aquí s'acaba el post perquè l'experiència que hem tingut aquests sis anys amb Valors és exactament aquesta: no ens sentim ja gens sols fent aquesta tasca. I encara menys des d'ahir al vespre. Gràcies, Miquel i Editorial Proteus.



Entrevista de Miquel Osset, fundador d'Editorial Proteus, a Infonomia TV.

Comentaris

Entrades populars