Cristians en formació contínua*

Des de fa tretze anys, Josep Maria Solà dirigeix un experiment poc habitual a Catalunya, de la qual només hi ha iniciatives semblants a Manresa i a Terrassa. Es tracta de l’Escola de Teologia del Maresme, que funciona els dijous als locals de l’església de Sant Josep de Mataró. La voluntat de l’equip que dirigeix Solà és clara: dotar els laics de la formació necessària perquè puguin ser crítics amb la informació que reben des dels púlpits i defensar la seva fe amb arguments propis. “Volem que sàpiguen per on trepitgen religiosament parlant”, apunta Solà.

L’Escola, que està adscrita legalment a l’Arxiprestat de Mataró i té lligams amb l’ l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, treballa amb total llibertat i ha programat cursos de temes sobre ateisme, increença o grans religions. Els cursets tenen un nivell alt i un professorat molt qualificat, del qual han format part personatges com Rovira-Belloso, Joan Bada, Gaspar Móra, Lluís Duch, Ignasi Ricart o Francesc Torralba.

Solà, de 58 anys, havia organitzat cursets formatius per a catequistes de forma puntual abans de muntar l’Esola i va ser justament la manca d’aprofundiment que acabaven tenint el que el va fer pensar en crear el centre. La realitat ha avalat la pensada de Solà i en el temps que porta funcionant per l’Escola hi han passat unes 400 persones, la majoria adults, situant-se en la cinquantena la mitjana de participants en cada curset. Però que Solà muntés una escola de teologia s’explica perquè des de fa dinou anys aquest exseminarista és professor de religió a l’Institut Satorras de Mataró, un lloc on assegura haver-se sentit més valorat que dins l’Església. Solà creu que, tot i que cada cop hi ha menys alumnes de religió, si s’intenta plantejar les classes d’una forma interessant els alumnes en surten satisfets. “Quan coneixen el que fas, els canvia la manera de canviar”, comenta. Solà explica que ell imparteix l’assignatura des de la vessant cultural i que per això creu que l’assignatura ha de ser avaluable.

El seu interès pel saber va néixer en la seva època de seminarista, dels dotze als dinou anys. Allà va fer Filosofia Eclesiàstica i va començar Teologia, carrera que acabaria deu anys després. Malgrat no acabar sent capellà, Solà és un actiu laic que ha fet de la seva feina a l’Escola una valenta i valuosa aportació a l’Església local.

* Publicat a Foc Nou el febrer de 2006.

Comentaris

Entrades populars