Vint anys de Valors*

Bona tarda a tothom.

Vint anys!  Es diu aviat, i si hem de ser sincers també ens han passat molt ràpid. Però si una cosa tenen les celebracions dels aniversaris és que t’obliguen a parar i a mirar enrere. I, és en aquest moment quan te n’adones, que dues dècades són pràcticament la meitat de la nostra vida. 

Quan vam començar aquesta aventura, nosaltres érem uns joves que tot just començàvem a caminar en el món del periodisme. Aleshores, no sabiem exactament com acabaria sent el producte. De fet, el 2003, quan es va presentar Valors, Francesc Torralba, que agosaradament va apadrinar aquell primer número, va preveure que fins al cap d’un temps llarg no se’n veuria el resultat. I així ha estat. Ara ja sabem què som!

Som una revista que analitza l'actualitat des del prisma dels valors i que fa filosofia de l'actualitat. Que planteja preguntes més que respostes. I, que sobretot, vol ajudar a aquells que la llegeixen a intentar entendre quins canvis en els valors fan que passin les coses que passen i quines conseqüències, a nivell de valors, tenen els fets que van succeint.

Molta gent ens diu que fer una revista mensual com aquesta és una “matada”. Potser sí, però, ho fem amb molt de gust i ens ho passem molt bé. Durant aquests anys, nosaltres hem madurat gràcies a Valors. Aquesta revista ha estat una gran escola d'aprenentatge professional i humà. I, al mateix temps, el projecte ha crescut amb nosaltres.

Encara que sovint, la Maria i jo, hem estat la cara visible de la revista, aquest camí mai l’hem fet sols. Sempre ha estat un viatge grupal i compartit amb desenes i desenes de persones. Ells són els autors de les frases del vídeo que acabem de veure.

La llista dels col·laboradors de Valors és llarguíssima. Homes i dones que han ofert el seu temps, el seu compromís, les seves opions i els seus coneixements de forma voluntària a aquest projecte, com avui farà Fernando Vallespín. Muchas gracias Fernando.Sense aquest equip humà la publicació no hauria arribat cada mes i durant vint anys a les llibreries. 

Avui podem dir amb orgull que Valors és una gran família. I és un goig que aquest vespre molts hagueu vingut per celebrar conjuntament aquesta efemèride que entre tots hem fet possible. 

Ara bé, quan mires enrere també és inevitable deixar-te portar pels record i pensar en aquelles persones que ens hauria agradat que avui fossin aquí perquè durant anys els seus dibuixos i escrits van ser fixes a les pàgines de la revista, com en Toni Batllori, en Xavier Manté o l’Albert Pera.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hem mirat el passat, però vint anys també són un bon motiu per valorar el present i mirar el futur. Aquesta celebració arriba en un temps complicat pel sector: cada vegada hi ha menys punts de venda tradicionals de publicacions i els mitjans editats en català afrontem moments difícils.

Valors és una revista de reflexió, dedicada a l’ètica i a la filosofía, amb la voluntat de ser divulgativa, editada  per una associació sense ànim de lucre, feta des del voluntariat i en català. Algú pots dir que totes aquestes característiques són debilitats, nosaltres creiem que això ens fa ser singulars.

Però les revistes, encara que siguin excepcionals en el mercat, són inviables si no tenen molts suports econòmics. 

En primer lloc, moltes gràcies a vosaltres, lectors i subscriptors que cada mes compreu i llegiu la revista. Les paraules no tenen sentit si no arriben a un destinari. L’objectiu de la revista, des dels seus inicis, ha estat reflexionar sobre l’actualitat del món en clau de valors i aquesta reflexió ha de ser personal i també col·lectiva. 

Moltes gràcies als anunciants. Especialment, a Productes Codina, a Avet-Sed, a Assegurances Feliu i a Mútua Aliança, que des dels inicis d’aquest projecte li doneu suport, un recolzament indispensable i incondicional. 

Gràcies a TecnoCampus i a l’Ajuntament de Mataró. Aquest acte no el celebrem aquí perquè sí, sinó perquè ens sentim compromesos amb el projecte del parc tecnològic en la mesura que és l'espai amb el qual la ciutat es vol projectar cap enfora. I nosaltres, sempre arreu on hem estat, hem defensat la necessitat de, des de Mataró, la nostra ciutat, projectar idees i pensament. Perquè més enllà del riu Besòs, també es pot contribuir a la generació d'idees en clau de país.

I, finalment, gràcies a les institucions que aposteu per la cultura i especialment per les revistes en català. Sense tots vosaltres no hauria estat possible celebrar aquesta efemèride.

Fa vint anys, vam decidir posar el nostre granet de sorra en la millora de la societat i el món que ens envolta i vam decidir fer-ho parlant dels valors humans com a comú denominadors de totes les persones, independentment del seu origen, etnia, religió o cultura. I apostant per la paraula, el diàleg i la reflexió. 

El món, en aquests darrers vint anys ha canviat molt i Valors s’ha fet gran i ha crescut. De fet, avui el projecte és molt més que una revista, actualment també és un diari digital i un programa de ràdio -’Valors a l’alça’, que produïm setmanalment de la mà de Mataró Ràdio per a La Xarxa i que presenta Laura Cera- però l’objectiu inicial que ens va  portar a iniciar aquesta aventura continua vigent, i encara el considerem necessari i ferm.

Avui celebrem vint anys, però amb tots vosaltres i molts altres que se sumaran a aquesta aventura, segur que celebrarem molts més aniversaris. 

Moltes gràcies a tots!


* Discurs pronunciat per Maria Coll i un servidor a l'acte dels #VintAnysValors al TecnoCampus Mataró (26/09/23)


Comentaris

Entrades populars