[LaRiera48]: Marea independentista?

Alfons López tena en el moment de dirigir-se als presents.



Escolta la notícia a l'Informatiu Matí de Mataró Ràdio.

La veritat és que la Sala Cabañes feia goig. No era un acte d'estar per casa: escenografia cuidada, una gran senyera presidint l'escenari i un grup de gent, de ciutadans, fent política en el sentit més literal de la paraula. En aquest cas promovent la celebració d'un referèndum independentista a Mataró, com un sa exercici democràtic, participatiu, sorgit fora de les institucions. La plataforma Mataró Decideix [web] va exhibir una capacitat de convocatòria important i la platea del teatre ho testimoniava. De l'acte, conduït pel periodista de Televisió de Mataró Pep Andreu, en parla Xevi Castellví, nou articulista de MataróNotícies.cat, a la web dels serveis informatius de Mataró Ràdio [aquí]. També [aquí] el cap del grup municipal de CiU, Joan Mora, un dels polítics presents a la cita però on, sortosament, aquests no eren majoria (també hi era el cap del grup municipal d'ERC Francesc Teixidó). A l'acte hi va participar l’advocat Alfons López Tena, organitzador de la convocatòria a la comarca d’Osona, que s'ha fet càrrec de l’organització del referèndum de la capital del Maresme prèvia petició de la plataforma Mataró Decideix.

Per tant ja està confirmat: el 20 de juny Mataró celebrarà la seva consulta sobre la independència, essent una de les ciutats més importants del país que ho haurà fet. A més amb un gran suport al darrera: a la pàgina web de Mataró Decideix secunden la iniciativa gairebé totes les formacions polítiques locals excepte el PSC i el PP, és a dir Convergència Democràtica de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura d'Unitat Popular així com les joventuts d'ERC i els Maulets. No és poca cosa. No fa més que confirmar que l'auge del sentiment independentista i/o la capacitat de convocatòria de les persones que se senten lligades a aquest sentiment. Que no vol dir necessàriament que hi hagi més vots favorables a la independència, sinó que aquest àmbit viu un moment de gran agitació.

En aquest sentit, és interessant també l'escenari que s'obre també en clau local en l'àmbit de l'esquerra independentista. Tots els auguris apunten que ERC suarà tinta per repetir els seus dos actuals regidors i que la CUP en canvi no hauria de tenir problemes per revalidar el seu únic seient al Saló de Sessions de l'Ajuntament o fins i tot ampliar representació. Però hi ha un altre element novedós que podria trencar els càculs tan d'uns com d'altres: Reagrupament.cat, que compta amb l'impuls de l'exregidor de CiU i posterior candidat d'ERC Jordi Surinyach [bloc]. El grup, a Mataró, té pàgina al Facebook [aquí] i ha obert un cicle de sopars al restaurant Camineto que tindrà una segona edició aquest dijous dia 18 amb l' assistència del filòleg, historiador i membre de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell. No està clar si aquesta delegació local de Reagrupament tindrà una traslació en les properes municipals, però res impedeix pensar-ho així, sobretot si la candidatura del Parlament té un gran èxit.

Hi ha o no una marea independentista a la societat catalana (i per tant a la mataronina)? Actes com el d'ahir semblen certificar que si. Potser també és que, per una vegada els diferents sectors del nacionalisme i l'independentisme -per això funciona tan bé aquest híbrid del sobiranisme- conflueixen en una convocatòria conjunta i demostren múscul. No crec que sigui només això perquè entre els organitzadors hi ha gent nova, vinculada a entitats i associacions, però en tot cas, serà a les properes eleccions -les autonòmiques i després les municipals- quan sabrem si efectivament hi ha més gent que vol la independència de Catalunya o tot plegat ha estat un bluf mediàtic.

Comentaris

Entrades populars