Ciutats Ryanair

Vista d'un dels canals de Treviso, prop de Venècia, al nord d'Itàlia.

Les ciutats Ryanair són aquelles que han passat a ser, a què la gent les conegui, per haver esdevingut la seu aeroportuària de les companyies de baix cost sovint allunyades en una trentena o quarantena de quilòmetres de la gran ciutat a qui tothom si coneix: Charleroi respecte Brusel·les, Beauvais a París... i Treviso a Itàlia, tocant a Venècia. Són ciutats anònimes, inesperades, a vegades fictícies... però que precisament per això poden arribar a tenir certa originalitat.

Se'm va acudir estant en aquesta petita ciutat italiana molt propera a la romàntica Venècia -no abuso del tòpic gratuïtament, hi crec, en Venècia, tot i que cada cop més bruta o potser precisament per això-. Com que l'expectativa -pensant en indrets com Beauvais, que deia abans- era nul·la, cada nou carrer, cada nova plaça, era un autèntic descobriment. Arribes pensant que seran quatre cases mal girbades i et trobes una ciutat que Déu n'hi do: canals que recorren tot el centre aclimatant-nos ja a la població veïna, petites places entre la veneciana de Sant Marc i l'esplendorosa de Siena, pizzes gairebé exquisites i gelats italians, dels de debò, de molt bona qualitat.

Les ciutats Ryanair són una certa metàfora del viatge del segle XXI: mentre ens dirigim obsessionats cap a les grans urbs googlitzades i gentrificades -precisament per l'acció del turisme- ens topem amb petites perles que, de no ser per les noves rutes aèries a baix cost, passarien desaparcebudes davant nostre. Una senyal de què el viatge comença tot just sortir de casa, en qualsevol indret, abans d'arribar al Machu Pichu somiat. I més encara, una indicació que l'autèntic viatge, l'autèntica experiència de transformació turístico-viatgera, pot estar en els marges, en allò aparentment petit i tontet, en allò que passa desaparcebut a primera vista... Els viatges serveixen per a moltes coses, entre les quals augmentar la nostra capacitat d'encuriosir-nos, d'embadalir-nos i tornar-nos una mica més lúcids i sensibles, que bona falta ens fa. I a vegades, ciutats Ryanair com Treviso ens hi ajuden.

Comentaris

Miquel ha dit…
Val la pena mirar la web de Ryanair de tant en tant perque hi ha moltes perles, sobretot a Italia, on la companyia irlandesa vola a molts petits aeroports al costat de ciutats i paisatges impressionants i molt molt barat, en el que va d'any he comprat tickets d'anada i tornada per Trieste (+la zona del voltant), Bergamo (amb un centre historic a 1km. de l'aeroport) i Parma per una despesa total que no deu arribar als 80 euros conjuntament. I per als que sou esquiadors, Treviso esta a menys d'una hora en cotxe dels Dolomites!

Entrades populars