Setmana del Llibre i les Revistes, i la nova Federació*

La Plaça de la Catedral de Barcelona acollirà del 5 al 14 de setembre la Setmana del Llibre i de les Revistes en Català, una fira que reivindica la riquesa i la pluralitat de la cultura en català i la necessitat de projectar-la amb força de cara al futur, més enllà de l’actual conjuntura política. Des de l’APPEC, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català de la qual Valors forma part, una vegada més es fa un esforç important per a ser-hi present i hi situarà el Quiosc.cat, el supermercat itinerant de 300 revistes que, passejant-se per diferents punts del territori català, pretén mostrar la gran oferta de publicacions en la llengua pròpia del país.

Són moments importants per la indústria editorial del nostre país i especialment en el camp de les revistes. En què es posa sobre la taula la necessitat d’unir esforços en un món que es fa global. L’APPEC acaba de signar la constitució de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals en Català, on s’integren també l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC, anteriorment ACPG) i  l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC). Tres entitats molt diferents i amb capçaleres totalment heterogènies però que comparteixen un element comú, l’ús de la llengua catalana de dalt a baix en les publicacions que hi estan associades.

Editar una revista en català és una aposta de risc. I fer-ho tocant una temàtica com l’ètica, més. Però, lluny de posicions resistencialistes i de permanent greuge, l’APPEC i les altres dues entitats s’han posat a treballar per construir un sector més fort, més consistent, més professionalitzat; en definitiva, més preparat per superar els embats que la complicada situació que vivim exigeix. Això, i no cap altra cosa, és el que toca fer ara i aquí.

Aquest mes Valors tracta un tema consubstancial al títol de la pròpia publicació, el civisme; la noció de què som individus d’un territori i no pas súbdits. Del civisme en parlem amb Joan Lluís Pérez Francesch, director de l’Observatori de la Convivència i del Civisme. A banda del monogràfic, recuperem una entrevista emesa al programa Valors a l’Alça que Valors produeix des de Mataró Ràdio per a La Xarxa de Comunicació Local –en aquest cas també a través d’m1tv, la televisió local i comarcal del Maresme–. La protagonista, en aquesta ocasió, és Anne Ferrer, qui va ser dona del cooperant Vicenç Ferrer durant 39 anys. Ella ens dóna lliçons de primera mà sobre què significa cooperar avui.  

* Pòrtic de la revista Valors del mes de juliol-agost.

Comentaris

Entrades populars