􀂄‘Mataró, ciutat de valors’: el que podem fer junts*

Aquest mes de desembre, Mataró tanca el projecte ‘Mataró, ciutat de valors’, impulsat conjuntament entre l’Ajuntament i l’Associació Cultural Valors –editora d’aquesta revista i del Valors a l’Alça a La Xarxa a través de Mataró Ràdio– i que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Un projecte que durant dotze mesos ha provat de crear un debat de fons sobre els valors en un àmbit local però en un context polític, econòmic i social on aquests són més presents que mai entre nosaltres; costaria trobar un moment de la nostra història recent en què s’apel·li tant com ara als valors com a motor de canvi, segurament a risc de menystenir-los, com ja hem advertit en alguna ocasió.

El ‘Mataró, ciutat de valors’ ha estat una autèntica prova de foc, perquè ha suposat el nostre primer projecte conjunt amb una administració pública. Però convençuts que cal aprofitar les oportunitats, vam creure que valia la pena intentar-ho; 365 dies després no podem fer-ne sinó una valoració positiva. La Trobada dels Valors dels Castells amb la participació d’onze colles catalanes o l’homenatge popular a l’impulsor del primer tren Miquel Biada, ambdòs actes treballats amb dues entitats de la societat civil mataronina com els Capgrossos de Mataró i el Cercle Històric Miquel Biada, són bona mostra del que es pot arribar a aconseguir si diverses entitats de la ciutat treballen, amb un paraigües comú, un projecte conjunt. I iniciatives com la cançó que l’escola Torre Llauder ha volgut dedicar a la mascota del projecte i que s’ha estrenat aquest mes de desembre posen de manifest que la societat en té ganes, de parlar de valors, de reflexionar, de donar-hi voltes. Si ‘Mataró, ciutat de valors’ ha tingut sentit és perquè les entitats i institucions que hi han participat s’ho han cregut i s’han fet seu el projecte. Que és exactament el que preteníem i el que se’ns demanava.

Precisament, dediquem aquest número de desembre al valor de l’apoderament, a aquella idea segons la qual els ciutadans han decidit des de fa un temps, coincidint amb la crisi, implicar-se a fons en la vida pública del seu entorn. A diagnosticar aquest fenomen ens hi ajuden una conversa amb Ferran Saéz, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i articles d’Albert Sáez, professor de la Ramon Llull i director adjunt de El Periódico; de Sandra Pérez, sociòloga madrilenya; i de Dani Triadó, periodista i excorresponsal a Nova York i actualment a la capital xinesa del diari El Punt Avui.

* Pòrtic de la revista Valors de desembre de 2014, el número 121 de la revista.

Comentaris

Entrades populars