'Fuera fascistas de Castilla'

La frase no és meva, sinó que la signen las Juventudes Castellanas Revolucionarias, sospito que la branca juvenil del partit independentista castellà (si, volen separar-se d'Espanya!) Tierra Comunera, una delegació de la qual per cert va visitar Mataró a les Santes de 2003. Aquesta inscripció figurava en un dels murals de Falls Road, l'avinguda central del barri proirlandès (catòlic, en llenguatge de mitjans de comunicació) de Belfast, al cantó de murals a favors d'algunes "nacions oprimides" d'Europa o també a grup terroristes com ETA. A sota la frase, a més, hi apareixia ratllada una bandera espanyola i un guàrdia civil.
En comparació amb l'altra ocasió en què vaig visitar Belfast, el 15 d'agost de 1998 (un dia abans, i no ho dic per la fantasmada, de l'atemptat d'Omagh), n'hi havia moltes menys, com acabo de corroborar veient el vídeo d'aquell viatge. Un senyal evident que la tensió ha disminuït i que en mica en mica el camí de la pau va fent forat. Menys filferro espinós, menys sensació de lloc fantasma, menys merder... De fet, les banderoles irlandeses que lluïen a les faroles de l'avinguda han sigut substituïdes per banderoles palestines, cosa que demostra que estan més preocupats per altres que no per ells mateixos.
De fet, i tornant a les inscripcions de les pintades, mentre ho veia el dissabte dia 1 pensava que, com passa amb quasi tot allò que té un cert èxit, aquests murals s'han acabat convertint en un producte més de màrqueting; ara els murals estaven concentrats en una paret d'uns quaranta metres i semblava que cada grup/nació n'hagués llogat un tros perquè tothom s'hi fixés...
En fi, com sempre tan interessant és descobrir un lloc com tornar-lo a visitar al cap d'un temps i redescobrir-lo...

Comentaris

Entrades populars