Jordi Pujol reivindica els “valors sòlids” a la ‘I Jornada Valors i Compromís’
















Primerament, Jordi Pujol en un moment de la seva intervenció, entre els codirectors de la revista 'Valors' Maria Coll i Joan Salicrú. En segon lloc, Francesc Torralba, Begoña Roman i Toni Comín durant la taula rodona. Fotos: Àngels Ribas/Valors

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va reivindicar dissabte a Mataró en el transcurs de la ‘I Jornada Valors i Compromís’ els anomenats “valors sòlids” enfront dels “valors líquids” que al seu parer caracteritzen la nostra societat. Pujol va mostrar-se preocupat per la certesa del diagnòstic del filòsof Zygmunt Bauman el qual s’ha referit a la manca de compromís, de continuïtat i de responsabilitat en tots els terrenys de la vida com a “valors líquids”. En el terreny polític, Pujol va assegurar que la virtual nominació de Barack Obama com a candidat demòcrata als Estats Units simbolitza la recuperació dels valors sòlids per part del Partit Demòcrata, perduts en els darrers comicis presidencials segons la seva visió. L’expresident va recordar els valors sòlids que dominaven la política d’un dels inspiradors d’Obama, l’expresident nordamericà John F. Kennedy, del qual va citar les seves reflexions sobre la responsabilitat, el patriotisme i la noció de continuïtat respecte els avantpassats, entre d’altres.

En clau catalana, Pujol es va mostrar intranquil davant la falta de seriositat que, al seu parer, caracteritza el país a nivell col·lectiu els darrers temps i va cridar a la responsabilitat dels catalans així com a no caure en l’anomenada moral de la desvinculació. Pujol va mostar-se convençut que la falta de valors i especialment valors sòlids és més preocupant a Catalunya que no pas en el conjunt d’Europa. “Allò realment reaccionari és no tenir valors”, va reblar.

En referència a l’actualitat, l’expresident de la Generalitat també va criticar durament el no irlandès al tractat europeu de Lisboa i va mostrar la seva decepció perquè aquest país no retorni la generositat que ha rebut per part de la Unió Europea en els darrers anys, una ajuda que li ha estat clau per assolir la seva actual excel·lent situació econòmica.

Abans de Pujol van intervenir a la ‘I Jornada Valors i Compromís’ els filòsofs Francesc Torralba, Begoña Roman i Toni Comín. Francesc Torralba, professor de la Universitat Ramon Llull (URL), va referir-se a l’emergència de nous valors com la iniciativa o l’elasticitat però va reclamar no oblidar-se de valors més espirituals com el silenci o la meditació. Per la seva part, Begoña Roman, professora de la Universitat de Barcelona (UB), va parlar de la necessitat de recrear els valors moderns alliberant-los del rapte economicista i hedonista. Finalment, Toni Comín –professor de Ciències Socials a ESADE i diputat del grup Socialistes-Ciutadans pel Canvi al Parlament-, va pronosticar que la única manera d’actualitzar els valors moderns és a partir d’una certa espiritualitat o transcendència.

L’acte va tenir lloc a la Sala Cabañes de Mataró, hi van assistir unes 170 persones i el va presentar el periodista de Televisió de Catalunya Eduard Boet. A l’inici de la Jornada va intervenir el conta-contes mataroní Pep Duran i l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, que va agrair als promotors de la revista la projecció que han fet del nom de Mataró vinculant-lo al món de la reflexió: “Heu fet allò que no sempre els mataronins sabem fer, trencar les barreres i projectar-nos cap a la resta del país”. Durant l’acte, que es feia amb motiu de l’arribada de Valors al número cinquanta, també es va presentar la nova pàgina web de la revista, http://www.valors.org/.

En parla també l'alcalde Joan Antoni Baron.

Comentaris

Silveri Garrell ha dit…
Una meva felicitaciò per a'n Pujol, ha copiat el lema del director de www.e-cristians.net que consisteix en "no a la desvinculaciò". L'article que porta les paraules d'en Pujol ho porta en la frase "no caure en l’anomenada moral de la desvinculació". Realment la paraula "desvinculaciò" la va inventar en Mirò Ardèvol. En Pujol cada vegada s'acosta a E-cristians, esta recuperant el seu Cristianisme de juventud, ho podem celebrar. Esperem que també consisteixin aquests "valors" en tornar a la Moral Tradicional, del contrari no sabem en que s'empatolla.
Anònim ha dit…
Moltes felicitats a l'equip de Valors per la tasca que realitzeu!
Mireia
Miguel ha dit…
Enhorabona per la jornada!!! Em sap molt greu no haver pogut anar, però em va ser impossible Joan. Parlem.

Entrades populars