Valors de gener: la humanitat... i el cicle vella/nova política

A Valors, per començar l’any, parlem de la humanitat. A l’editorial del monogràfic, diem: “L’home, que s’autodefineix com un ésser intel·ligent i emocional, és capaç de cometre accions de barbàrie contra la seva pròpia espècie que fins i tot un animal, basant-se en l’esperit de defensa i protecció de la manada, no faria. És evident que el fet de reconèixer-nos humans ens aproxima, però de vegades la imatge no és suficient, hi ha molts altres elements que ens separen: la religió, la cultura, les fronteres, etc. Per això ens preguntem: És possible establir uns valors mínims definitoris de la condició humana assumibles i defensables per totes les grans cultures i cosmovisions del món amb la voluntat de construir una noció conjunta d’humanitat? La Declaració dels Drets de l’Home va ser un intent en aquest sentit, però potser ha arribat el moment de fer un pas més o reivindicar seriosament un text que sovint no es contempla.

Segurament plantegem més preguntes que respostes, però el camí de la humanització de la humanitat és llarg i infinit i en aquest moment, quan es torna a parlar de xoc de civilitzacions, creiem necessari preguntar-nos: què tenim en comú els éssers humans? Realment és possible parlar d’Humanitat?”.

En parlem amb Joan Carles Mèlich, un filòsof que ha estudiat els dos extrems de l’ànima humana: la compassió i la crueltat. Per això estem segurs que és la persona ideal per ajudar-nos a descobrir què ens fa humans.

Fora del monogràfic, també trobareu una entrevista a Santiago Giraldo, doctor en Comunicació i llicenciat en Ciències Polítiques. Aquest professor de la Universitat de Vic, nascut a Colòmbia, ha publicat Més enllà de twitter. De l’expressió indignada a l’expressió política (Eumo Editorial), on critica la banalitat que s’ha instal·lat a l’hora de tirar endavant protestes a través de les xarxes socials.

Aquest mes de gener, tenim bones notícies: un nou cicle sobre “vella/nova política” que organitzem conjuntament amb la secció de filosofia de l’Ateneu Barcelonès a partir del 26 de gener. Obrirà foc un vell conegut nostre, Daniel Innerarity, a qui vam entrevistar en referència a les institucions ara farà un parell d’any, el darrer dimarts de gener. El següent dimarts, el 2 de febrer, comptarem amb un diàleg entre els doctors en comunicació Albert Sáez i Ferran Sáez, els quals debatran al voltant del valor de la transparència. Finalment, la tercera sessió del cicle la protagonitzaran dues persones que han practicat la política a l’esfera institucional i que ara segueixen fent-ne des d’altres àmbits, l’exportaveu del Govern de la Generalitat Laia Bonet i l’exparlamentari David Fernàndez.

Amb tots ells, pretenem posar una mica de llum a aquest fenomen de la nova política, per veure si mereix realment aquesta etiqueta o si, una vegada més, hem redescobert la sopa d’all quan ens hi referim d’aquesta manera.

Comentaris

Entrades populars