Temps d'esperances*

Vivim un moment on el món editorial -de fet la producció de qualsevol contingut cultural- s'està reinventant. S'ha de reinventar per sobreviure, sí, perquè hi ha més oferta que mai però el consumidor no acaba d'assumir que la cultura té un cost i que per gaudir-ne també s'hi ha d'invertir. I als poders públics la cultura li segueix semblant una necessitat social de segona línia, a anys llums de l'educació i la sanitat. Però alhora, aquest propi procés de reinvenció forçat pot fer -està fent, en realitat- que sorgeixin noves iniciatives que en el paradigma anterior potser no haurien tingut cabuda. Iniciatives compartides, amb un nou to vital.

En efecte, s'ha trencat la verticalitat, cosa que es diu aviat: ja no hi ha -o no només- un editor a dalt i un escriptor a baix -a baix de tot, certament- sinó que l'estructura és cada cop més horitzontal, més difusa; una malla encercla el promotor/creador per donar-li força, per impulsar-lo, per bombejar-lo, i s'acaba convertint en la seva comunitat. La comunitat, l'activisme compromès amb el comú, passa a ser, gràcies al nou món digital, un espai de resistència, de construcció de noves narratives i sobretot, de creació, de futur.

Al Maresme en tenim bons exemples, de tot això. Un, Verkami, de ressò pràcticament mundial i que no para de rebre guardons i qualificacions, i s'ha convertit en una de les noves referències quan es parla de Mataró. I altres de més modestos com Creat Edicions, amb segell arenyenc, la població que ens acull aquest vespre. O Quorom Llibres, impulsada per l'infatigable Albert Calls, que porta per lema "editem amb els lectors". D'això es tracta: de fer amb; hem dit adéu al simplement "fet per a". Aquestes iniciatives ens ensenyen com, des del Maresme ens podem conectar amb la resta del món.

En efecte, som més part del món que mai... sense renunciar a la nostra identitat. La nostra manera de ser al món és ser com som, ser d'on som. I per tant som part del món en català, la nostra llengua històrica, però també en castellà, la nostra segona llengua. I ho podem ser en anglès, en àrab, en amazic... ja no tenim fronteres! Si posem la tecnologia al servei de la comunitat, som imparables. Aquest és doncs un temps d'ombres però també d'esperances. Agafem-les amb força, explotem totes les oportunitats que un món anguniós però ple de possibilitats ens brinda.

El futur s'escriurà també amb lletres maresmenques!

* Text llegit a la tercera edició de la Nit de les Lletres Maresmenques, divendres 27, a Arenys de Mar.

Comentaris

Entrades populars