#pensamentsdeSantes: Cap a un nou model de Les Santes, la festa major de tot Mataró?
Estimat Ramon,
Fa dies que dono voltes a una reflexió i m'ha vingut de gust transmetre-te-la recuperant aquell format #pensamentsdeSantes que et vas inventar tu i així de pas reactivo el meu bloc, que tinc inactiu des de fa molt temps.
La teoria -o més aviat el protocol- diu que una Festa Major d'un poble o d'una ciutat comença quan l'alcalde o alcaldessa d'aquell indret així ho declara, a ple pulmó, des de l'Ajuntament o un edifici municipal. A casa nostra, això també era així fins fa uns 25 anys, quan van començar a aparèixer una sèrie d'actes -essencialment la Gegantada i l'actuació dels Capgrossos- que se celebren sempre abans de la Crida a la Festa Major. A aquests dos actes, el 2012, se li va sumar L'Encesa, un acte impulsat per una colla de diables -el Basilisc, ara Ball de Diables de Mataró- que no forma part de l'entramat institucional de colles.
Així, tot i que a la llegenda municipal, sempre tant políticament correcte, hi digui: "L'acte de l'Encesa és una manifestació festiva de cultura popular organitzada pel Ball de Diables de Mataró" el cert és que aquest acte junt amb els dos altres citats són ara ja de facto l'inici de la Festa Major de la ciutat. La incongruència -que aquests actes ocorressin dies abans de la Crida a la Festa Major- va intentar ser resolta declarant en un primer estadi un període de "Portal de Santes" per aixoplugar aquestes activitats i posteriorment, quan els fets queien pel seu propi pes, amb la programació d'una PreCrida batejada L'Estrena -en format conferència institucional- que se celebra aquest primer cap de setmana de Santes al saló de sessions de l'Ajuntament, però sense suprimir la Crida del dia 25. (Una operació semblant ja havia intentat l'alcalde Manel Mas el 1999 amb el fallit Pregó al Teatre Monumental, ho recordaràs).
És així com hem arribat a 2025, just quan fa cinquanta anys del meritori moviment Santes, fem-ne Festa Major incubat al Foment Mataroní, amb una mena de doble legitimitat de la Festa Major: conviuen la tradicional hereva del model de Festa Major de finals del 70 i una de nova que va emergint de sectors molt diversos de la ciutat que ja només volen assistir als actes que l'Ajuntament programa -i que executen les colles institucionals- sinó que volen FER ells també Festa Major. Alerta, ho volen fer -i està bé que així sigui- seguint els codis marcats per la gent del Foment es va inventar el 1975 (ho dic en termes d'iconografia, d'estil...) però ho volen fer ells, ja no en tenen prou -no n'hi ha prou!- amb veure la Festa Major. La volen viure fent-la. Aquí hi ha un clic, un canvi de to.
Jo crec que és una magnífica notícia perquè significa que els sectors socials que fa 30 o 40 anys es miraven de reüll la Festa Major i la veien com una celebració del Mataró de Tota la Vida ara se l'han fet seva, tant seva que també hi volen participar, sense les costures del model actual, per les quals qualsevol decisió passa per la Comissió de Festa Major i per tant, de facto, per l'Ajuntament. És un model molt més viu, dinàmic, que no pas el vigent. I és bo que així sigui. Però mereix ser reconegut. Aquesta doble legitimitat cal, com a mínim, reconèixer-la. I potser, en el futur, hibridar-la o superar-la. De la mateixa manera -ja m'ho has sentit dir mil cops- que caldria situar els actes -la mateixa Crida- en un indret on pogués ser gaudit amb qualitat per més de l'u per cent de la població mataronina, no com ara... que l'única manera agradable de viure l'acte és a través de tvmataró.
Com veus tot això que et dic i que se'm va ocórrer ja fa uns anys observant a la Festa Major de Créteil, ciutat francesa agermanada amb Mataró, veient com ells celebraven la seva festa, de forma molt més "popular", diguem-ne?
Que passis unes Bones Santes!
Comentaris