El Vaticà beatificarà el rector màrtir de Santa Maria, el doctor Samsó

El Doctor Samsó, el rector de Santa Maria entre 1924 i 1936, serà beatificat per l'Església Catòlica, donant satisfacció a una petició històrica de la comunitat cristiana local. Aquesta informació, avançada avui al matí pels serveis informatius de Mataró Ràdio, és el que explica l'anunci pel qual els actes del mil·lenari de la parròquia no es tancaran avui dia 25 de març, tal com estava previst, sinó que esperaran a la cerimònia de beatificació, que es farà la propera tardor.

La notícia, molt esperada per alguns, serà polèmica, perquè amb tota seguretat reobrirà un debat clàssic, també a casa nostra, sobre la conveniència o no de procedir a la beatificació o la santificació de personatges morts durant la Guerra Civil. En tot cas serà un homenatge necessari a una de les persones claus de l’època a Mataró, igual que ho va ser en el mateix període l’anarcosindicalista Joan Peiró, afusellat aquest pels franquistes a Paterna el 1942. Tots els morts de la Guerra Civil, assassinats per un bàndol o un altre, mereixen una gran dosi de respecte i admiració, sobretot si van morir per defensar les idees en què creien.

Un article de l'historiador local i director del Museu Arxiu de Santa Maria Manuel Salicrú penjat a la web del Grup d'Història del Casal i que podeu consultar aquí explica moltes més coses i més detalladament de la biografia del doctor Samsó.

Comentaris

Entrades populars