Tancant el cercle de Bòsnia
Entrevista a Albert Solé inclosa dins el DVD Els Ponts de Mostar.
Avui hem tancat un cercle d'aquells curiosos. A la Farinera del Clot han coincidit l'Edin Kapic amb en Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la UB, en una taula rodona que cloïa l'exposició sobre els 15 anys de l'acord de Dayton que hi ha hagut instal.lada en aquest espai des del 7 d'abril. El que no sabia en Pere Vilanova és que el culpable que l'Edin Kapic fos allà i visqui a Mataró des de fa ara quinze anys era ell. Almenys inicialment. Ell va posar en marxa una roda d'esdeveniments que van acabar en aquest sentit.
Tot va començar un dia de primavera de 1995 en què Albert Solé, fill de Jordi Solé Tura, se'l va trobar a ell pel carrer Dènia amb Madrazo, segons ens ha relatat avui. L'Albert Solé li va dir que estava indignat per la situació a Bòsnia i li va preguntar: "Què puc fer?". La resposta del professor va ser una altra pregunta: "Què fas aquest estiu? Vols venir a Bòsnia?". Li va dir que si, davant la seva sorpresa. Vilanova va trucar al pare Tura per confirmar que la intenció del fill no era flor d'estiu. I l'Albert Solé, al cap d'unes setmanes, era a Mostar de la mà de DYA, una ONG francesa, tal com explica en el vídeo que hi ha sobre aquestes línies, inclòs com a extra en la versió DVD del documental Els Ponts de Mostar [bloc] que vam fer amb Jordi Aliberas i Ariadna Vázquez entre 2006 i 2008.
Setmanes més tard, un viatge auspiciat des de l'alcaldia de Barcelona i en el qual va prendre part la llavors regidora de Solidaritat de Mataró Consol Prados va fer parada a Mostar en companyia del propi Solé, ja instal.lat a la capital d'Hercegovina, fortament dividida entre croats i musulmans. Allà, Prados i Solé van imaginar la possibilitat que un grup de nois i noies de les dues ètnies convisquessin dues setmanes fora del país, a Catalunya, acollits en famílies. D'aquesta manera podrien començar a desactivar-se odis i esperits de revenja. El viatge es va acabar fent i un dels integrants era l'Edin Kapic, que havia estat expulsat del sector croat de Mostar per la seva condició de musulmà. I l'Edin, a Mataró, es va enamorar d'una catalana i del país en si i hi va venir a viure.
Avui, finalment, l'inductor de la cadena i la seva "conseqüència" s'han conegut finalment i han compartit experiències, records, opinions i pensaments. La vida té situacions ben curioses.
· Recupera les piulades que he fet aquí de la taula rodona on han intervingut Kapic, Vilanova i Boban Minic, periodista bosnià afincat a l'Escala.
Comentaris