Avui que s'obre la campanya de les municipals... una hipòtesi de treball

A quinze dies de les eleccions municipals, les nou formacions que es presenten a les eleccions per intentar obtenir l’alcaldia de Mataró sembla que tot just comencen a entrar en calor electoral. Fins al moment ha resultat clamorosa l’absència de cap debat de gruix sobre el futur econòmic de la ciutat, per citar la principal problemàtica que té la ciutat, que aquest mes de maig acaba de superar per baix la barrera psicològica del 20 per cent d’atur. De fet, Mataró és la ciutat de més de 50.000 habitants de Catalunya, que més en té. Davant d’aquest fet, a falta del que puguin dir les properes dues setmanes, les propostes polítiques han brillat per la seva absència. Una molt mala notícia.

També hi ha una altra forma de veure-ho que és que Mataró està preparant-se per tancar el període dels darrers quatre anys, en què la falta de consens ha impedit l’aprovació dels pressupostos i ha obligat el convergent Joan Mora a governar en una incòmoda minoria. El més probable és que a la cadira més alta de LaRiera48 hi torni a seure el cap de llista de Convergència i Unió, però tot sembla indicar que ho farà amb una altra fórmula, molt probablement un govern de coalició. I per tant amb una lògica del consens que explicaria el poc foc d’artilleria que s’ha escoltat fins al moment.

Per pocs bons resulta que tregui Esquerra en la seva reentrada a l’Ajuntament, sembla obvi que haurà de sumar els seus vots als de CiU en línia amb l’acord què a nivell nacional van arribar Mas i Junqueras amb l’horitzó del 27-S. Però amb tota probabilitat, aquests dos grups no sumaran els 14 regidors mínims per poder governar amb comoditat. A partir d’aquí, per molt allunyats que estiguin en l’àmbit nacional, el PSC –que aguantarà més del que sembla- de David Bote haurà de vincular-se a aquest govern d’una o altra manera. No hi haurà volta de full. Els ciutadans, si no ho fes, no li ho perdonarien. El probable traspàs del vot anticasta de Plataforma per Catalunya a Ciutadans –i en menor mesura Volem Mataró-, que s’apunta com la principal novetat del tauler electoral, no sembla que hagi de tenir cap incidència en els pactes postelectorals.  

* Article publicat a l'edició de maig de Tribuna Maresme.  


Comentaris

Entrades populars