Una catarsi a l'antiga Convergència*

En els compassos previs a les eleccions municipals, es donava per fet que Joaquim Fernàndez, cap de llista de Convergència i Unió, en la mesura que aquesta formació era qui ostentava l’alcaldia de la capital del Maresme, podria retenir sense massa problemes la presidència del consistori. Però les urnes van parlar i finalment va ser el socialista David Bote qui va obtenir un regidor més que els convergents i va recuperar l’alcaldia per al PSC, força històrica de govern.

Des d’aquell moment, entre alguns militants, regidors i exregidors va començar a calar la sensació que alguna cosa no s’havia fet prou bé i que el partit en àmbit local necessitava una autèntica catarsi, una forta sacesajada, més enllà fins i tot del procés de refundació que l’antiga Convergència havia de patir a nivell de tot Catalunya.

Ara fa mig any, l’exalcalde Mora juntament amb persones com l’exregidor Ramon Reixach i l’històric Jordi Surinyach –dos dels seus consellers àulics al govern-, van promoure la posada en marxa del Club Demòcrata -amb gran clarividència política, pel que s’ha vist després, respecte el nom-, un espai de debat i reflexió amb voluntat de dinamitzar l’espai “independentista d’ordre” a la ciutat on tothom hi era benvingut… amb una única excepció: aquells que estan en primera fila política, excloent per tant Joaquim Fernàndez i els regidors actuals. De fet, amb la boca petita, els impulsors d’aquesta iniciativa admeten que a l’hora de promoure aquest nou instrument també hi havia inscrita la voluntat de promoure un relleu al capdavant del partit a Mataró aprofitant la constitució del Partit Demòcrata Català. I de contribuir a la substitució de Fernàndez de cara al 2019.

I això és el que ha passat. Sense cap ànim d’iniciar una lluita especialment cruenta, una persona apadrinada per Mora i que ha participat del Club Demòcrata, Alfons Canela, ha decidit però fer un pas endavant “incentivat” pels seus companys i encapçalar una candidatura renovadora a la direcció del PDC local que s’enfrontarà amb la del sector oficialista, capitanejada per Xavier Penela, darrer president local de CDC i avalat pel cap del grup municipal de CiU Joaquim Fernàndez.

De fons, la situació permet certificar definitivament l’allunyament personal i polític entre Joan Mora i Fernàndez, dos homes que van ser un autèntic tàndem durant els quatre anys que l’exalcalde va estar a l’oposició però que van començar a separar-se justament en el moment en què CiU va accedir al govern. Una situació que va anar a més i es va evidenciar amb la pràctica absència de Mora de la campanya de Fernàndez a les municipals passades –Mora de fet volia que la seva successora fos Núria Calpe- i que va explotar definitivament quan aquest juliol el govern local va anunciar la cancel·lació de la tercera edició de la Festa al Cel, autèntic emblema del govern convergent. Mora va entendre llavors que Fernàndez no havia plantat prou cara als seus socis de govern –tot i que hi ha qui assegura que el grup de CiU es va arribar a plantejar trencar el pacte de govern- i va indignar-se a les xarxes socials contra la decisió presa, criticant directament l’acció de l’àrea de Promoció Econòmica, liderada per la regidora Dolors Guillén.

Per bé o per mal, l’antic món convergent es troba en ple estat d’ebullició.

* Article publicat a La Riera 48 el 15 de setembre de 2016.

Comentaris

Entrades populars