Amazics: els grans desconeguts

Imatge de la família d'Asmaa Aouata, en el seu domicili del barri de Rocafonda. Foto: capgros.com.

Segurament la història més desconeguda i que afecta a més gent de la capital del Maresme és la dels amazics. Amazics? Si, el poble originari del nord d'Àfrica que també s'anomena berber al qual pertanyen com a mínim tres quartes parts de la comunitat magrebina de Mataró. Un poble que no té res a veure amb la cultura àrab, per més que assegurar això avui respecte la zona del Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia i Egipte sembli una aberració. Que parla una llengua i té una cultura totalment diferents. Doncs els amazics celebren demà l'entrada a l'any 2953 amb una festa al Centre cívic de Rocafonda, per sisena vegada a la història a Mataró. L'acte l'organitza l'associació Taghrast-Espai Amazic i hi assistirà l'alcalde Joan Antoni Baron i el regidor de Presidència Carlos Fernàndez.

Fer adonar a la gent que no ho sap que la realitat magrebina de la ciutat conté una gran diversitat en el seu interior ajudarà, probablement, a desfer algun tòpic en relació als immigrants. Per exemple, el de que només parlen àrab. En el cas dels amazics, justament el que no saben parlar gaire és l'àrab, una llengua que han hagut d'aprendre per força a l'escola de petits al Marroc. De fet una de les grans incoherències del sistema educatiu és haver ofert classes d'àrab a alumnes provinents d'aquestes terres sense adonar-se -quina aberració!- que això seria com fer aprendre rus a un infant italià (la llengua dels amazic, el tamazight, i l'àrab no tenen res a veure). Per sort la Generalitat ha començat a introduir l'ensenyament de la llengua pròpia dels amazic com a extraescolar a algunes escoles del país.

El reportatge de Mariona Vivar per a Capgròs, de gener de 2005, dóna compte d'aquesta realitat desconeguda. I de la mateixa manera ho fa un excel·lent treball de la meva companya Anna Galdón emès aquest vespre a l'Informatiu Vespre de Mataró Ràdio. El podeu escoltar clicant aquí.

Comentaris

Entrades populars