Núria Parlon: prudència, decisió i fermesa*

En els seus principis com a alcaldessa, càrrec al qual va arribar d'un dia per l'altre arran del desnonament polític de Bartomeu Muñoz ('cas Pretòria'), Núria Parlon exhibia gran prudència i formalitat. No en va el seu antecessor va sortir per la porta del darrere d'una alcaldia històrica que el PSC ostentava des del 1991 i ella no se la volia jugar. Així, si Muñoz es va construir com un personatge populista, Parlon ha tingut molta cura durant els cinc anys d'alcaldessa a no cometre el més mínim error ni deixar-se enganyar per res ni ningú. La discreció, tant en la seva vida pública com privada, ha estat la seva primera gran decisió política.

Alcaldessa des del 17 de novembre del 2009 i reelegida a les eleccions del maig del 2011, Parlon governa en aquest mandat amb els 12 regidors del PSC, però formant govern amb els dos de CiU i tres d'ICV.

Dona ferma, serena, amb gran capacitat de treball i de sòlides conviccions, Parlon representa el millor que el PSC ha sabut generar en les últimes tres dècades a Catalunya: persones joves encara que preparades de sobres -és llicenciada en Ciències Polítiques i Màster en Política Social-, amb fermes conviccions -es va afiliar al PSC amb 24 anys- i capaces de seguir transformant les poblacions on l'electorat els és tradicionalment fidel. I governants a qui no els tremola el pols a l'hora de prendre decisions importants.

Les accions de govern

El setembre del 2011, per exemple, va decidir emetre un decret pel qual els comerços dels barris del Raval, Safaretjos, Santa Rosa i Fondo havien d'abaixar la persiana a partir de les 22.00 hores --i no podien reobrir fins a les 7.00--. El motiu era obvi: garantir el descans dels veïns als barris amb més concentració d'aquest tipus de comerços, on tothom sap que és on més immigrants hi ha.

L'última proposta, presentada aquesta setmana: Santa Coloma contracta una brigada d'aturats per fer reparacions a la via pública. La seva lluita contra l'atur ha estat una constant durant tot el cicle de la crisi econòmica, que ha combinat amb l'atenció social als col·lectius més desafavorits.

Activa a les xarxes socials

Parlon tenia entre mans la difícil papereta d'aconseguir que els seus conciutadans tornessin a creure en la política. De moment, sembla que ho ha aconseguit, almenys a casa seva: en les eleccions europees del 25-M, el PSC va treure a Santa Coloma els seus millors resultats a les grans ciutats catalans: va aconseguir gairebé el 30% dels vots. Se la veu còmoda, només cal llegir els seus missatges a Twitter, del qual és una entusiasta.

És la demostració de l'èxit electoral que Parlon té en el seu àmbit, cosa que li va valer figurar en un lloc de sortida a les eleccions autonòmiques del 2012. La seva presència al Parlament durant aquests dos anys li ha servit per dissipar la visió potser excessivament metropolitana que pot tenir un alcalde d'una ciutat com Santa Coloma. Ho veurem ben aviat.

* Article per a la web de El Periódico. Des de Clack portem les edicions locals de Santa Coloma -d'on Parlon és alcaldessa-, Badalona, L'Hospitalet, Cornellà i Viladecans. Aquest és el perfil d'urgència que he escrit aquest matí quan la notícia de la possible candidatura de Parlon començava a clarificar-se.

Comentaris

Entrades populars