Tensions per la confluència d'esquerres a Mataró*

montsemoron

Com no podia ser d'altra manera, la tensió generada a nivell català respecte la presència de Podem en el nou subjecte polític que popularment s'ha definit com "l'espai dels comuns" ha tingut les darreres setmanes la seva derivada en clau mataronina. El fet és que l'aliniament de la màxima responsable del cercle local, Montse Morón, amb l'actual responsable de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachín, ha provocat un agre enfrontament amb els membres d'Iniciativa per Catalunya Verds a Mataró.

El 30 de març es va evidenciar aquesta tensió quan Montse Morón va tuitejar: "Soy hija de un maestro Republicano miembro del PSUC, "Los ilustrados catalanes" ICV han querido colonizarnos! Así no!!". Morón feia referència a un missatge de Joan Josep Nuet, d'Esquerra Unida i Alternativa, la marca catalana d'Izquierda Unida, un dels elements a confluir en el "nou subjecte polític", en un grup de whatsapp on afirmava: "No patiu, acabarà bé i amb Podem triturat".

Era un tuit poc habitual, on subsumia aquella idea de fons que les elits catalanistes intenten aprofitar-se de les masses d'obrers espanyolistes, com assegurava la cantarella habitual dels anys 80 sobretot en l'àmbit del PSC. Ràpidament, persones de renom a ICV a nivell local com l'exregidora Quitèria Guirao li van respondre: "Hola Montse en sap greu tot plegat. Pensava votar-te". "Veig que la imatge no és d'un grup d'ICV", afegia en referència a què el grup de Whatsapp era d'EUiA i no pas d'ICV, que són partits diferents.

Evidentment la tensió no existeix perquè sí sinó perquè totes les faccions locals de la confluència -Miquel Canal d'ICV, Marc Navarro d'EUiA i Montse Morón de Podemos- saben que s'està dirimint la candidatura de Mataró en Comú de cara a les properes eleccions municipals. Una candidatura que, números en mà, podria erigir-se com a guanyadora a la ciutat el 2019 (per separat ara mateix, sumen quatre regidors, però anant junts podrien ser fàcilment cinc o sis, que en un ajuntament altament atomitzat com el de Mataró, seran minoria majoritària). Tots tres tenen clar que, qui tingui en propietat la marca "En Comú", és probable que surti amb la seva perquè tindrà el recolzament assegurat a nivell nacional. Qui es desmarqui, en canvi, quedarà fora de joc.

La confluència a Mataró té un problema de lideratge que Morón creu que ella podria resoldre, però és obvi que els seus dos socis, especialment ICV, no ho vol, tot i que tampoc tenen cap candidat a la nevera, per molt que de tant en tant aparegui el nom de Sara Moreno. Nom amb el qual especula també el col·lectiu crític amb Morón, el cercle Podem Eixample, no reconegut per la direcció de Catalunya, que és amb qui ICV aspira a ampliar-se amb el nou vestit electoral. No en va, a la constitució de En Comú Podem a nivell català s'hi van deixar veure persones del cercle dissident com Hèctor Xaubet, Candi Pérez o la mateixa regidora no adscrita Ana María Caballero, totalment enfrontada a Morón, que va a treure a ballar el propi Gerardo Pisarello en un moment del congrés fundacional dels comuns.

L'actual secretària general del cercle de Podem a Mataró ha apostat fort, tot i que té les de perdre: ha lligat la seva sort totalment a la d'Albano Dante-Fachín. Si ell marxa del partit, ella també marxarà. Si es manté com a màxim homòleg de Pablo Iglesias però fora de la confluència, també. De moment, aquest 20 d'abril el cercle local de Podem acull una trobada del cicle d'activitats que Podem Catalunya està organitzant arreu del territori per debatre el futur de l’organització. Comptarà amb la presència de Albano Dante, Ruth Moreta i Noelia Bail, i servirà "per debatre amb les bases els reptes de futur que el partit entomarà en els propers mesos", segons un comunicat del grup.

Caldrà veure com s'alinien els astres quan la direcció de Barcelona doni el tret de sortida a la creació de les cèdules locals del nou partit dels comuns. I si alguna novetat altera el probable panorama en el sentit que siguin ICV i EUiA els qui aconsegueixen investir-se com a "comuns de Mataró".

* Article publicat a LaRiera48.

Comentaris

Entrades populars