Els valors dels joves a 'Valors a peu de carrer'



Els joves potser millor que la joventut. Perquè si alguna característica tenen els joves catalans d’avui en dia, com la societat mateixa, és que n’hi ha de molt tipus, gairebé tants com joves. Uns joves que segons l’Institut d’Estadística de Catalunya vol dir les persones que tenen entre 15 i 29 anys, a Catalunya un total de 1.345.200.

Aquests joves han estat els protagonistes del Valors a peu de carrer emès aquest vespre a Ràdio Estel i que ha comptat amb el testimoni excepcional del prestigiós catedràtic de Sociologia del País Basc Javier Elzo, a qui vam entrevistar fa uns dies una brigada de tres persones de Valors -la Maria Coll actuant de periodista, jo de càmera de vídeo i en Sergio Ruiz de fotògraf- aprofitant una visita que va fer a Barcelona. Aquesta conversa es recollirà de forma íntegra a la revista Valors del mes de maig i està centrada en els resultats de l'Enquesta Europea de Valors plasmats en el volum Valors tous en temps durs editat per la Fundació Carulla i ESADE i dirigit per ell. Però vam aprofitar una part de la sessió amb Elzo per preguntar-li sobre els valors dels joves, aspecte no recollit específicament en el llibre, paraules que hem aprofitat pel programa de ràdio.

Aquest vespre hem comptat també amb les valoracions de Gonzalo González, un dels autors d'un estudi sobre els valors dels joves espanyols editat per la madrilenya Fundación Santar María que ens ha servit per contrastar el que deia l'estudi català -tothom entendrà de seguida que en part els valors es corresponen entre joves catalans i espanyols, però tampoc del tot-. I a l'estudi hem anat digerint tot això amb els comentaris de Benjamí Aguilar del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i de Roger Soler, politòleg i investigador en el camp de la joventut. No sé si hem arribat a alguna conclusió definitiva, però em quedo amb la idea que la realitat juvenil d'avui és molt contradictòria, plural i canviant, i per tant cal esmerar-se al màxim abans de dictar sentències de pa sucat amb oli.

Comentaris

Entrades populars