[LaRiera48] Llibre Gegant: que no paguin justos per pecadors


Notícia apareguda a Televisió de Mataró l'abril de 2009 parlant del Llibre Gegant d'aquell any.

Aquesta setmana, l'esfera local del Mataró Centre -qué és només una petita part de l'esfera mataronina, cal recordar-ho- ha vist com un moviment ciutadà [notícia a capgros.com] s'ocupava de substituir el COOP (Unió de Cooperadors) i Robafaves en la seva tasca d'organitzar una nova edició del Llibre Gegant de Contes de la ciutat, que finalment s'ha celebrat aquest diumenge dia 22. Amb molt d'èxit, pel que s'ha pogut veure via Twitter i Facebook.

Fa uns dies el president de l'IMAC, Joaquim Fernàndez, va presentar els actes de Sant Jordi i en no parlar del Llibre Gegant de Contes es va saber que no estava programat perquè les citades entitats organitzadores -concretament el COOP, no pas Robafaves- havien decidit suspendre'n la celebració. El motiu esgrimit? El nou govern municipal no volia augmentar la subvenció que aquesta activitat havia rebut des de temps immemorials, que en el darrer mandat ja s'havia vist reduïda a la mínima expressió, uns pocs milers d'euros. Però que en temps molt recents havia arribat a ser de dos milions de les antigues pessetes -es diu aviat-.

Amb aquest tema s'ha generat un malentès perquè qui més qui menys ha responsabilitzat el nou govern municipal de la suspensió de l'acte [resposta de Quim Fernàndez al seu bloc], quan qui ha decidit no organitzar-lo, legítimament, és qui ho havia fet fins ara -alguns regidors del PSC, via xarxes socials, han animat aquesta tesi-. Ho han fet amb una argumentació, de totes maneres, difícil de comprendre. Per què l'any passat l'acte es va fer i aquest no, si la subvenció prevista era la mateixa? O dit d'una altra manera: com és que l'any passat es van posar d'acord organitzadors i administració i enguany no ha estat possible? Simplement pel canvi de govern a La Riera 48? I sobretot, és clar: per què s'havien arribat a donar 12.000 euros a una entitat per tal d'organitzar un acte el cost del qual era mínim? Aquesta era, pel que sembla, una manera de donar "un cop de mà" a una entitat propera al món d'ICV-EUiA que és qui ha ostentat la regidoria de Cultura la majoria dels mandats des de la represa democràtica. Una entitat que no dic que hagi fet i faci coses més o menys interessants per la cultura de la ciutat, durant tot aquest temps, però és obvi que tenen raó els qui ara, des del govern, reclamen una revisió a fons del sistema de convenis i subvencions.


El govern municipal i el seu entorn estan cometent errors -el darrer, al meu entendre, posar en dubte la professionalitat de l'interventor de l'Ajuntament, Pep Canal, que d'altra banda és militant d'ICV- però és injust atribuir-li la presumpta mort -que no ha estat tal, sortosament- del Llibre Gegant de Contes. No m'agrada que paguin justos per pecadors. Tampoc en aquest cas. En realitat, que sigui  un grup de ciutadans el responsable d'haver tirat endavant un clàssic del Sant Jordi mataroní és una molt bona notícia: la societat civil hauria de prendre molt més protagonisme a la ciutat. En això i en tantes altres coses.

Comentaris

Publicacions populars