Caixa Laietana i l’ocultisme*


El Maresme i Mataró han d’agrair moltes coses a Caixa Laietana, nascuda el 1863. La seva Obra Social, el Premi Iluro de Monografia històrica, les aportacions per fer possibles multitud d’activitats culturals i socials... Ha estat un dels pilars econòmics de la comarca. Diria més: un pilar institucional, clau, en una comarca mancada de burgesia pròpia implicada.  

Al costat d’això, Caixa Laietana ha observat sempre un paper de tanta discreció i prudència que, en termes de comunicació moderns, es podria dir que ha jugat a l’ocultisme. Aquests dies, com a bon ADN, aquesta característica s’ha evidenciat més que mai. Set dies –set- ha trigat l’entitat, com a tal, a donar alguna mena d’explicació oficial sobre el futur de l’entitat d’estalvis un cop es va conèixer la nacionalització de Bankia, de la qual Laietana era soci minoritari. Finalment els seus responsables van aprofitar, dijous passat, la celebració del Premi Iluro per tranquil·litzar clients i ciutadans. Les explicacions, però, les va donar el vicepresident de l’entitat, Jordi Beltran, i no pas el seu president, Josep Ibern, absent tots aquests dies, primer perquè era de viatge i després per què ha preferit no aparèixer a la superfície. I justament aquest és un moment que requereix, precisament, comparèixer, i, si cal, donar explicacions. Generar confiança. Cal responsabilitat i transparència.

A més, hi ha indicis per pensar que les coses no s’han fet prou bé durant els darrers temps. S’havia d’embolicar, Caixa Laietana, a fer negocis immobiliaris als països de l’Est? Era aquest el model de negoci òptim per una entitat d’estalvis arrelada al territori? També estaria bé saber quin ha estat el paper de l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal, amb presència permanent al consell d’administració, en tot aquest afer. Caixa Laietana ha estat molt més que una caixa d’estalvis i no podem despatxar la seva minorització i pràctica desaparició com si res no hagués passat.

* Article publicat a El Punt Avui a l'edició de diumenge.

Comentaris

Entrades populars