Parlant sobre Valors i el 'Mataró, ciutat de valors' a Tribuna Maresme*

Què és i què fa l'Associació Cultural Valors?
Valors és una associació cultural sense afany de lucre participada per una cinquantena de persones que vol promoure el debat sobre els valors i l'ètica, sobre els perquès de les coses, els temes de fons de la nostra societat. Això ho fa a través de diversos instruments: l'originari és una revista de 40 pàgines que fa 10 anys que s'edita, però també un programa de ràdio que es fa des de Mataró Ràdio per a La Xarxa de Comunicació Local i un seguit d'activitats presencials que anem fent sobretot a la zona de Mataró, on va néixer el projecte. També hem produït una sèrie de televisió de 13 capítols, Valors.tv, per a la xarxa de televisions locals Comunicàlia. I comptem amb una web que agrupa tots els continguts del projecte. A més d'una forta presència a les xarxes socials Twitter, Facebook i Youtube, perquè creiem que amb 140 caràcters també s'ha de poder incidir en l'àmbit dels valors, encara que sigui de forma molt inicial.

Quin paper juga l’Associació Cultural Valors en el projecte, ‘Mataró, ciutat de Valors’?
Doncs per un costat és una de les dues parts que impulsa aquest projecte de ciutat, junt amb l'Ajuntament de Mataró, i per l'altre és que el gestiona, qui l'executa en el dia a dia. El projecte de ciutat s'ha pensat i treballat conjuntament, des de fa diversos mesos, arran de la proposta que Valors va fer en l'acte del número 100 de la revista, el gener de 2013, al Tecnocampus: "Volem que la ciutat es faci seva la feina que hem fet durant tot aquest temps". A partir d'aquí, l'Ajuntament ens va cridar per parlar-ne i hem anat concretant un projecte els continguts del qual són aportació essencialment nostra. Els objectius finals del projecte de ciutat són diversos: fer aflorar la rica xarxa associativa que ja hi ha a la ciutat i els valors que les seves activitats demostren; contribuir a l'autoestima dels mataronins i generar un ambient positiu i de treball conjunt, de col·laboració; posicionar la ciutat com un referent en la reflexió dels valors a nivell de Catalunya i fer reflexionar la ciutat sobre els valors que té i els que no té per encarar el futur amb més garanties.

Quines activitats destacaria del programa que es fa?
La gràcia no està tant en les grans activitats que es muntaran des de l'organització del projecte, que algunes hi haurà, sinó en subratllar els valors inherents que tenen moltes de les activitats que ja es fan a la ciutat i que potser els seus propis promotors a vegades no valoren prou. Es tracta, sense caure en el paternalisme, de fer adonar al conjunt de les entitats de la potència extraordinària que a nivell de valors té la feina que fan, i per tant, de rebot, també a la ciutadania.

Què aportarà a la capital del Maresme aquesta proposta?
No aportarà resultats materials, però esperem que si resultats tangibles. Per començar, poder demostrar que si la ciutat s'ho proposa, pot fer coses junta. Això no és poca cosa, tenint en compte la història de la ciutat. En segon lloc, concretar el debat sobre els valors -un àmbit que a vegades queda molt eteri- en el dia a dia, per això cada mes es treballa un valor diferent. Es tracta que durant aquell mes -igual que fem amb la revista cada mes- s'incentivi les persones a reflexionar sobre el valor en qüestió. Tot plegat, algú pot pensar que són grans objectius i massa pretensiosos, però nosaltres creiem que al final, qualsevol canvi a millor de les coses, passa inicialment per una interrogació personal i col·lectiva sobre com som i com actuem. És a partir d'això que es poden formular les propostes de canvi.

Quins són els projectes de futur de l’Associació Cult. Valors?
Seguir imaginant noves maneres de promoure el debat sobre els valors i l'ètica a la nostra societat. Això pot voler dir una aplicació d'Ipad o una revista més densa, però al capdavall, el que ens importa és seguir fidels a aquest objectiu inicial, fundacional, al qual ens sentim cridats. Volem contribuir a fer un món més lliure i més just i aquesta és la nostra manera de participar d'aquesta construcció.

* Entrevista apareguda al número de febrer del mensual Tribuna Maresme.

Comentaris

Entrades populars