Thomas Pogge: “La pobresa és més injusta perquè ara és evitable”
Un número de Valors de caràcter podríem dir que internacional. Aquest mes d'abril, el protagonista del dossier monogràfic d’abril és el filòsof alemany Thomas Pogge, una personalitat destacadíssima, de renom mundial, el qual ens parla de la justícia global, concepte del qual és un dels impulsors.
Pogge, nascut a Hamburg el 1953, es va doctorar a la Universitat de Harvard, actualment professor a la Universitat Yale i director del Global Justice Program. També és el Director d’investigació al Centre d’Estudi de la Ment en la Natura, a la Universitat d’Oslo.
L’originalitat de la contribució de Pogge es troba en la seva insistència en el paper dels deures negatius del més rics envers els més pobres del món i no en els seus deures positius. Pogge afirma que els individus més rics tenen un deure imperiós de justícia que els obliga a actuar per tal d’eradicar la pobresa. El seu llibre World Poverty and Human Rights, traduït al castellà com La pobreza en el mundo y los derechos humanos, és considerat com el més significatiu en els aspectes filosòfics d’aquesta temàtica –des de Barcelona, l’editorial Proteus va publicar el 2013 l’opuscle ¿Estamos violando los derechos humanos de los pobres del mundo?–.
Actualment Thomas Pogge treballa amb l’economista Aidan Hollis en un projecte sobre la salut i el dret als medicaments que promou un sistema de pagament dels medicaments en funció de l’impacte que tinguin sobre la salut global. Però Pogge no és l’únic protagonista d’aquest número, que es va presentar aquest dijous dia 10 a 2/4 de 8 del vespre a la sala d’actes de la Fundació Iluro, a Mataró, amb una conferència de Santi Vidal, magistrat de l’Audiència de Barcelona, que acaba de treure al mercat Els Set Pecats Capitals de la Justícia (Ara Llibres).
En el número, de la justícia històrica se'n parla amb la historiadora Assumpta Montellà mentre que Carlos Gómez Restrepo, rector de la Universitat La Salle de Bogotà, a Colòmbia, documenta el concepte “justícia transicional”, pròpia d’un país que viu un procés de pacificació. En el número d’abril també es recupera l’entrevista a Alicia García Ruiz, doctorada en Ciències Polítiques que acaba de publicar La gobernanza del miedo amb l’editorial Proteus, que va tenir lloc en el marc del programa Valors a l’Alça que Valors produeix a Mataró Ràdio per a La Xarxa de Comunicació Local. García Ruiz reflexiona al voltant de la tensió latent entre seguretat i llibertat, que en els últims anys ha estat una constant del debat intel·lectual al món occidental.
Finalment, a la secció Portes Obertes, el director del projecte Senderi, Mariano Royo, reflexiona sobre els més de quinze anys de feina d’aquesta agrupació d’entitats que treballa en la reflexió al voltant dels valors ètics i humans.
Comentaris