Sobirania.cat: la crònica política necessària



El periodista calellenc Saül Gordillo està en aquests moments enllestint la gira de presentacions -ja és la segona tongada- del seu volum Sobirania.cat per diferents punts del país. A Mataró la presentació va tenir lloc a mitjans de juliol, just abans de la Festa Major de Les Santes, amb una sala d'actes de la Fundació Iluro on no hi cabia ni una agulla. Un cop llegit aquest final d'estiu el llibre de Gordillo, editat per l'editorial Setciències del també amic Oriol Ferran, voldria subratllar-ne dos aspectes, especialment.

El primer és la feinada feta en el llibre, la quantitat de dades, links, referències, detalls... que conformen un puzzle gegant, només a l'abast de construint per ments realment tenaces i sense por d'arramangar-se a consultar multitud d'hemeroteques, per molt que siguin virtuals.

El segon element i segurament el que més m'agrada del llibre de Gordillo és que omple un buit per a mi claríssim, el de la crònica política sobre el nostre país i en català. Tampoc és que a Espanya hi hagi una gran tradició en aquest sentit però en canvi només cal creuar els Pirineus per topar-se, en una llibreria de l'estat francès, amb multitud de llibres -d'aparició permament- de crònica política sobre l'actual president, el possible nou president o algun ministre destacat del govern.

A Catalunya, aquestes publicacions brillen per la seva absència. I aquest, doncs, crec que és un dels encerts del Sobirania.cat: agafar un període de la realitat -periodisme, d'aquí ve la paraula- i intentar explicar-la, contextualitzar-la, interpretar-la... de manera que els fets es van dibuixant davant nostre creant un mapa molt més gran que l'autor ens va ajudant a interpretar, assenyalant els nusos gordians de la qüestió.

Als profetes dels mals auguris sobre el futur del periodisme, sempre se m'acut de dir-los el mateix: cal més periodisme que mai perquè la quantitat de coses que passen al nostre entorn i a la velocitat que passen requereixen de més interpretació i contextualització que mai. I això, que els diaris poc o molt cada cop tendiran més a fer, ha de tenir una necessària translació amb productes periodístics en format llibre que permetin fer aquest exercici amb el zoom posat tan out com sigui possible. Analitzant, per exemple, l'actualitat dels deu darrers anys, que és el que, en suma, fa Gordillo a Sobirania.cat.

Comentaris

Entrades populars