L'exgerent de l'empresa d'urbanisme de Mataró: "No vaig donar cap instrucció per facilitar un pis al meu fill"*

La possible irregularitat que el fins fa pocs mesos gerent de l'empresa municipal d'urbanisme de Mataró, Cèsar Fernández, hauria comès a l'adjudicar un pis de protecció oficial al seu fill sense que el beneficiari constés en la llista corresponent de l'empresa municipal Prohabitatge, ha provocat una formidable tempesta política a la ciutat --avui mateix l'alcalde Joan Mora ha anunciat que portarà el cas a la Fiscalia.

Fins al moment, Fernández no havia volgut fer declaracions des quel'ajuntament va anunciar que iniciava una investigació sobre sis casos en què s'haurien pogut produir irregularitats d'aquest tipus i que van tenir lloc sempre entre el 2009 i el 2013, període en què ell era el gerent del grup PUMSA, que integraven la mateixa PUMSA, Prohabitatge i GINTRA.

En declaracions a l'edició local de Mataró d'EL PERIÓDICO, César Fernández manté que ell no va cometre cap irregularitat i assegura que l'absència del nom del seu fill de la llista en què constaven les persones que demanaven informació per aconseguir un pis es deu a un error “totalment involuntari” de la persona de Prohabitatge que s'ocupava d'aquestes tasques, error que ell desconeixia. “No vaig donar cap instrucció a ningú per facilitar que el meu fill obtingués un pis”, afirma amb rotunditat.

L'exgerent del grup PUMSA detalla que el pis on viu ara el seu fill no es va adjudicar mitjançant concurs perquè "els pisos destinats a una sola persona o a famílies monoparentals en molts casos no trobaven pretendents". Quan passava aquest fenomen, l'empresa municipal Prohabitatge anava a la "llista viva" de persones que en algun moment havien manifestat a l'empresa municipal la seva voluntat d'obtenir un pis de l'ajuntament. Una llista en la qual no figurava el fill de Cèsar Fernández.

En relació amb això, l'exgerent assegura que va saber que el seu fill no figurava en l'esmentada llista fa uns deu dies, quan el cas va saltar a la llum arran de la suposada denúncia que una extreballadora de PUMSA va fer a un superior seu poc abans de ser acomiadada –el document no ha estat fet públic encara que fonts de l'ajuntament han confirmat la seva existència.

Dubtes sobre qui hauria d'haver firmat l'expedient
De la mateixa manera, Cèsar Fernández explica que va firmar l'adjudicació d'un pis de protecció oficial del carrer Fragata de Mataró en favor del seu fill amb total normalitat, igual que ho va fer amb 2.000 expedients més –calcula-- durant els 22 anys que va estar com a gerent de PUMSA, empresa propietària d'aquests immobles tot i que en realitat eren gestionats per Prohabitatge.

L'exgerent, això sí, admet tenir dubtes sobre si en un cas com aquest havia d'haver firmat l'expedient o si l'hauria d'haver traslladat als seus responsables polítics, perquè fossin ells qui donessin curs legal a la qüestió.

Precisament avui l'alcalde Joan Mora --remetent-se a un informe del secretari municipal-- ha assegurat que Cèsar Fernández hauria d'haver-se abstingut de firmar l'expedient, de manera que aquest es declara nul.

Finalment, davant els possibles sis casos amb irregularitats anunciats per l'ajuntament, l'exgerent de PUMSA afirma desconèixer si s'ha pogut produir alguna circumstància d'aquest tipo en altres ocasions però es mostra convençut que els tècnics que treballaven amb ell sempre ho van fer cenyint-se a la llei.

L'Ajuntament portarà el cas a la Fiscalia
D'altra banda, aquest matí l'alcalde Joan Mora (CiU) ha anunciat que portarà a la Fiscalia la presumpta adjudicació irregular de l'esmentat pis de protecció oficial al fill de l'exgerent de PUMSA perquè s'aclareixi si hi ha responsabilitats penals en relació amb el mateix Cèsar Fernández, el seu fill o terceres persones que haurien pogut participar en una operació irregular per beneficiar-lo.

A més, Mora ha anunciat que, com que l'ajuntament considera nul el contracte del fill de Fernández, comença el procediment perquè la propietat d'aquest torni a formar part del parc de vivendes públiques de la ciutat.

L'alcalde també ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu per investigar totes les adjudicacions de pisos des de l'any 2007, i ha nomenat instructor el coordinador general de l'Ajuntament i secretària la cap de la unitat jurídica de Via pública.

I ha confirmat que a principis de la setmana que ve es contractaran els serveis d'una auditoria de legalitat per revisar els prop de 600 expedients d'adjudicació de pisos de protecció oficial dels últims 7 anys, amb la voluntat que estigui acabada en aproximadament 15 dies.

Finalment, l'alcalde ha convocat per dilluns que ve representants de tots els grups municipals, el Defensor del Ciutadà, la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Agència Catalana de la Vivenda i altres entitats implicades en matèria de vivenda per explicar-los que proposarà en el pròxim ple la creació d'una comissió de seguiment per vetllar per la transparència en aquest cas.

* Notícia publicada a l'edició de Mataró de la web de El Periódico, on treballem diàriament des de Clack.

Comentaris

Entrades populars