Els mateixos Pastorets... però diferents

Pot ser que l'"escena de la lluna" no tingui lluna? Pot ser que quan Satanàs diu allò de "gaudeix, gaudeix del món força" Naïm no ho repeteixi a l'unisó? Pot ser que quan apareix l'arcàngel Miquel en escena no sigui l'Imma Llorens amb aquell preciós cabell rinxolat i pèl-roig? Doncs es veu que sí.

Pels que hem vist cinquanta mil vegades la versió de L'Estel de Natzaret que es fa a la Sala Cabañes resulta realment sorprenent que aquestes preguntes tinguin una resposta afirmativa. Tenim tan assumits els gags, les escenes, la música, fins i tot el text -i això que és el mateix!- que es fan als nostres Pastorets que no podem concebre que l'espectacle es pugui representar d'una altra manera.

Doncs a Catalunya es fa un altre Estel -se'n fan molts, però de ben fet només un altre- al Centre Parroquial de Sarrià, a Barcelona. És la mateixa versió que a Mataró però amb molts menys recursos i en un teatre molt més petit, tot i que molt bufó. La veritat és que aquesta versió s'assembla molt més al text original de Ramon Pàmies, ja que a Mataró s'hi va afegir el magnífic pròleg i per no allargar l'espectacle -encara més?- es van suprimir algunes de les cançons de la partitura original. Total, que la meva àvia, que recorda perfectament Els Pastorets d'abans de la Guerra, va tornar diumenge passat a sentir algunes cançons que només guardava a la seva memòria des de feia més de cinquanta anys. Tot plegat una curiosa mostra de com pot evolucionar un artefacte artístic amb el pas del temps -el de Mataró- i de com es pot mantenir el mateix artefacte amb el pas del temps -el de Sarrià-.

Comentaris

Entrades populars