Personatges d'estiu: Edu Soto, el mataroní més universal

Edu Soto fotografiat al bar del costat del Teatre Condal, a l'Avinguda Paral·lel de Barcelona. Foto: Sergio Ruiz/Mataró Report.

Junt amb l'actor porno Nacho Vidal, el mataroní Edu Soto deu ser a hores d'ara el mataroní més conegut, més internacional, gràcies a una carrera artística que en els darrers anys l'ha convertit en un habitual dels shows nocturs televisius, de les sales de cinema i dels espais teatrals. Ara l'actor mataroní torna a ser notícia perquè, també en el marc d'un programa de televisió, està travessant els Estats Units de punta a punta a partir de la ruta 66 [notícia a El Periódico de Catalunya]. Amb aquest projecte Soto pretén obrir una nova etapa després de la seva època dins la factoria Buenafuente, delerós com està sempre de provar altres registres, altres ambients, altres formes d'expressar-se. Edu Soto és un cul inquiet.
De jovenet el cul el movia sobretot per intentar encistellar el màxim de vegades a "la Gàbia" de l'Esportiva, en plena Riera de Mataró, a pocs metres de la teatral Sala Cabañes. No queda clar si la proximitat física hi va tenir res a veure, però el cert és que Soto deixaria ben aviat la pilota i es dedicaria amb cos i ànima a una nova faceta, la d'actor còmic. Els primers passos en aquest sentit els donaria a l'Institut Damià Campeny, on va participar en una escenificació de Don Juan Tenorio. Després vindria un primer monòleg al Port de Mataró, una intervenció en un acte amb Iniciativa per Catalunya... i ben aviat va fer el salt cap a l'Institut del Teatre, ja a Barcelona. Va ser en aquell moment, cap a l'any 2001, quan vaig fer-li una de les primeres entrevistes que l'actor mataroní devia dur a terme, quan era pràcticament desconegut, l'any 2001, després d'haver participat en un muntatge de El Musical Més Petit. Ho recordo amb molta ingenuïtat, tan per les seves respostes com per les meves preguntes, en un bar a tocar d'Arc de Triomf. Al cap d'un parell d'anys, ara en fa sis, l'octubre de 2003 li fèiem amb Francesc Castanyer aquesta entrevista a duo per a Mataró Report, on Soto expressava el seu convenciment de no tenir padrins i se'n vanagloriava. La resta de la història és ben coneguda: presentador del concurs El Rey de la Comedia o Saturday Night Live, protagonista de films com Mortadelo y Filemón i La luna en la botella, teatre amb Sotinho o Comando a Distancia, Monty Pyton Spamalot... i així anar sumant. Però per sobre de tot els seus personatges: Mario Olivetti i "el neng de Castefa", el qual el va elevar a celebritat en àmbit espanyol.

Edu Soto, doncs, el mataroní més universal del moment. Un origen que no amaga de cap de les maneres; no és estrany veure'l passejar pel centre de Mataró de tant en tant, habillat això si de forma que no el reconeguin els curiosos. Professionalment, fa tan sols un mes, Soto va ser al local La Cova del Pla d'en Boet amb un nou espectacle. Al Teatre Monumental de Mataró, però, no hi és ni, pel que consta, se l'espera.

Comentaris

Entrades populars