Xavier Melloni: “El desig sexual és el desig de vida, de transmetre vida”

Vídeo íntegre de la intervenció de Melloni, de 45 minuts de durada. Enregistrament i postproducció: J.G./J.S./Clack

El desig sexual és el desig de vida, de transmetre vida, i en aquest sentit caldria assumir la sexualitat en la nostra quotidianitat i parlar-ne amb normalitat. Ho ha defensat aquest vespre l’antropòleg i jesuïta Xavier Melloni durant la presentació a Mataró del volum El Desig essencial, editat per Fragmenta [web], en un acte celebrat a la sala d’actes de Caixa Laietana de Mataró amb l’assistència d’unes quaranta persones i organitzat per l'editorial i la revista Valors [web]. Melloni ha lamentat la relació “pobra, poruga”, que al seu parer ha tingut històricament la cultura judeocristiana amb la sexualitat mentre que altres tradicions religiosos “han sabut convertir l’experiència sexual en una experiència espiritual, d’arribar a l’Infinit”.

De fet, l’autor de El Desig essencial s’ha referit a les paraules pronunciades per la monja benedictina Teresa Forcades en el Sopar Debat del mes de juny a Mataró amb la temàtica del plaer com a protagonista i ha coincidit amb ella en què “la força amb què ens podem arribar a desitjar els humans a nivell sexual és una metàfora excel·lent per entendre amb quina força ens desitja Déu”. La presentació del volum escrit per Melloni completava en realitat la conferència oferta per Forcades ara fa quatre mesos [transcripció íntegra aquí i vídeo sencer aquí] i el número que la revista Valors va dedicar a les temàtiques del plaer i el desig el mes de juliol-agost [veure editorial aquí] i en el qual ja hi constava una entrevista al propi Melloni [aquí].

Des d’un punt de vista de societat, Melloni ha assegurat que la facilitat amb què, en el marc del capitalisme, som capaços de satisfer -ràpidament i mitjançant els diners- qualsevol desig impedeix donar-li una dimensió transcendent i fa que es quedi en un simple plaer, fascinant, però sense capacitat per anar més enllà. “El sistema econòmic està basat en l’excitació del desig. Cada cop tenim coses més útils per a persones més inútils”, ha apuntat. Pel jesuïta la solució no està en eliminar el desig com proposa el budisme sinó transcendir-lo i contenir-lo per avançar com a persones i com a societat: “En el cas de no poder aconseguir aquest desig també ens hem d’adonar que la frustració és, sovint, un motor per avançar per camins pels quals no hauries transitat mai si haguessis aconseguir l’objecte del desig sense dificultats”, ha reblat Melloni.

Comentaris

Entrades populars