Presentant el monogràfic sobre els valors castellers a Terrassa
A la taula, d'esquerra a dreta, el president de Minyons Enric Cardús, el coordinador de la Biennal de Castells Josep Bargalló, el president de la Coordinadora de Colles Sergi Valdé, el seu vicepresident Miquel Botella i un servidor.
Visita a la seu dels Minyons de Terrassa per presentar el monogràfic de Valors del mes d'octubre, dedicat a aquesta temàtica aquest passat dilluns, en un acte coorganitzat entre la colla, la Coordinadora de Colles Castelleres i la pròpia revista.
Visita interessant per molts motius. Abans que res perquè el meu dia a dia, en aquests moments, consisteix en bona part en alimentar un seguit d'edicions locals dedicades a les ciutats grans que hi ha al voltant de Barcelona, dintre de les quals hi figura Terrassa, per a la web de El Periódico de Catalunya.
Després pel que deia en un post recent on explicava aquesta activitat: pels periodistes que pensen, produeixen i distribueixen una revista és molt bo poder-la presentar, comentar, reflexionar i el que convingui amb els destinataris finals del producte, que saps que l'apreciaran.
I en tercer lloc perquè el món dels castells és tot un món i un món molt passional, i això dilluns ho vam poder viure amb tota naturalitat. El debat entre Josep Bargalló, responsable de la Biennal de Castells de Tarragona, i la quarantena d'assistents al voltant del Concurs de Castells, va ser senzillament antològic.
D'entre les reflexions, segurament la més contundent la va pronunciar el propi Josep Bargalló, el qual va assegurar que els castells “són un reflex gairebé perfecte de la societat catalana” pel seu equilibri entre la tradició de la seva pràctica i la modernitat de la seva evolució.
El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), el mataroní Sergi Valdé, va destacar el moment especialment dolç que viu el món dels castell, amb l’existència de 66 colles i de mitja dotzena més que hi ha en preparació en zones tradicionalment no castelleres. I va va apuntar la necessitat de reforçar la reflexió sobre els castells en el propi àmbit, per a fer conscients els components de les colles de la importància del moviment en què participen. “Tenim una cosa molt especial entre mans i l’hem de vetllar”, va reblar Miquel Botella, vicepresident de la CCCC, també present a la taula.
La meva petita intervenció, com a codirector de la revista junt amb la Maria Coll, va consistir en destacar dos valors del fenomen casteller. Per un costat, la pluralitat que s’observa en una colla, on s’ajunten persones de diferents ideologies, condicions i procedència. I per l’altra la concepció “estomacal, espiritual” de la idea de fer castells, un objectiu que penso va molt més enllà de competir per veure qui guanya. Tota l'experiència de resiliència humana al voltant de la Mariona Galindo i els Capgrossos de Mataró que hem plasmat des de Clack amb el 165 Regent Street, m'ha ajudat a pensar una bona mica en tot això.
En fi, gràcies Minyons per haver-nos acollit i molta sort en la Diada del dia 18!
Mira la notícia emesa a TerrassaDigital.cat.
Comentaris