Amb Jesús de referència*


















La seva trajectòria com a persona creient comença de ben petita, a la seva escola, al barri de Gràcia de Barcelona, de Sant Vicenç de Paül i a la parròquia dels Josepets, a la plaça Lesseps. Després de moltes llunes, la Maria-Josep Hernàndez viu ara a Pineda de Mar però segueix participant de la vida eclesial. No entén, diu, la seva vida sense el context de la fe: “M’és difícil imaginar-ho. També podria ser una vida meravellosa, podria ser plena d'amor, podria haver-hi compromís... però no seria la meva vida, seria la d'una altra persona”. Una fe que assegura viure amb profunditat, tot i confessar que no sap si acaba de creure fermament en tot "el que" se suposa que s’ha de creure, segons els dogmes”, però això no la preocupa gens. El queque intenta és que la seva vida mantingui la mirada cap a Jesús, que en sigui la referència. “I aquí és on sé que fallo, on veig les meves mancances, on faig més autocrítica”. De totes maneres, relativitza també aquest autoexamen perquè entén que, en la mesura que s’és seguidor de Jesús, es va fent un aprenentatge que té alts i baixos.

Com cultiva la flama de la fe? Per començar, la Maria-Josep no entén aquesta vivència en solitari: “Per mi això ara no seria factible”, assegura. I explica el valor que dóna a la pertinença a la parròquia de Sant Joan de Poblenou, a Pineda de Mar, on participa en diversos grups: el de reflexió cristiana, el de celebracions, el menjador de Caritas, col·laborant amb les cançons... i amb el centre excursionista. “Em marca profundament poder sentir i viure en una comunitat cristiana que sento -i no exagero-, com si fos la meva família; amb ells comparteixo moments feliços i moments durs. En tot cas, sempre reps més del que dones”, afirma. A banda de tota aquesta acció externa també mira de cultivar internament la fe, llegint llibres sobre Teologia –s’emmiralla en Pagola- i fent cursos –ara en fa un sobre Teologia de la Trinitat amb Teresa Forcades-. Amb un resultat, admet, sovint contradictori: “Intentant aprofundir més, em sento a la vegada cada cop més ignorant. El coneixement enriqueix, sí, però sempre obre interrogants”.

Professionalment, la Maria-Josep és periodista, llicenciada a l’Autònoma, i actualment treballa –amb vocació de servei- a Ràdio Pineda, on fa un programa diari, un magazine d'actualitat i de caire social que es diu Digues la Teva i on es tracten temes molt diversos des del punt de vista més proper a la gent. “És una emissora petita però molt professional, amb vocació de ràdio pública. El millor és saber com la gent de Pineda i l'Alt Maresme compten amb la ràdio, com se la fan seva”. Més enllà de la seva feina estricta, però també en relació al periodisme i la seva vivència de fe, coordina el butlletí L'Agulla, que es defineix com a "cristiana i d'esquerres" d'ençà que l'estiu de l'any passat Josep Lligadas i l'equip de redacció li’n van passar el relleu. La Maria Josep, tot i assegurar que és una persona molt reservada, és també una persona amb gran vitalitat en tots sentits i els seus dies donen per molt més: forma part del Grup d'Animació La Bicicleta, actuant per escoles, esplais, festes majors, llars d'infants... i escriu poesia: “És el mitja d'expressió més íntim, però m'acompanya tota la vida. Escric, escric i escric, sobretot, de l'amor, la reflexió dels contrasentits interiors, les felicitats i les angoixes, els aprenentatges, el sentit de la vida i la fe...”.

Amb 40 anys, fa més de vint que té un company de viatge amb el qual té una filla de 13 anys. Una experiència, assegura, que l’ha fet pensar de valent: “Jo que deia que sempre seria lliure, i ser mare no era el meu objectiu a la vida, ara la meva filla és el més important per mi. Déu ser que ella m'ha fet créixer a mi?”, s’interroga. Hi ha molta gent que, malgrat tots els malgrats, no ha tirat la tovallola. I que cada matí, per plantar cara a totes les inclemències, enllustra la seva cara amb el més cordial dels somriures. En aquest cas, també, amarat d’una fe que va fent camí dins d’ella.

* Publicat a Foc Nou de juny. 

Comentaris

Entrades populars