Reconèixer-nos per construir una nova societat civil

















Dijous passat, la delegació de Mataró i el Maresme d'Òmnium Cultural va atorgar la Distinció 2013 als responsables de la revista Valors, a la Maria Coll i a un servidor,per la tasca que hem anat fent els deu darrers anys amb la revista en sí i amb la resta d'altres mitjans i activitats que hem tirat endavant. Un guardó que vam recollir -en representació de la cinquantena de persones que fan possible la iniciativa cada mes- amb gran satisfacció però també amb gran responsabilitat, perquè tenint en compte la trajectòria dels anteriors guardonats, és obvi que nosaltres som encara una realitat modesta.

Durant la meva intervenció a l'acte, just després de la d'Antoni Pous, president de la delegació, vaig voler posar èmfasi en una cosa que en àmbit local explicitem poc: la necessitat no ja de conèixer-nos -que és obvi que en una ciutat com Mataró gairebé totes les entitats ens coneixem- sinó de reconèixer-nos, és a dir, de valorar l'aportació que fa cadascuna a l'hora de configurar una societat civil potent. Penso que hem avançat, en aquest estadi, en els darrers anys, però que encara podríem avançar molt més. I, d'altra banda, que l'agregació d'entitats i per tant superar les tradicionals barreres i capelletes, és una exigència per tot aquest món ben entrats com som al segle XXI.

Sense una societat civil forta, a Catalunya, no ens en sortirem. Doncs a nivell dels municipis tampoc, i a Mataró, que és el meu, encara menys. Per què dic això? Doncs perquè si alguna cosa farà variar la present crisi és que la preponderància del sector públic quedarà fortament retallada i l'espai que deixi no serà ocupat pel sector empresarial, que prou dificultats té per subsistir. De manera que crec que la societat civil, les associacions i entitats, el Tercer Sector... serà clau a l'hora de generar una tercera pota entre estat i món privat que permeti assolir noves cotes de benestar, de cohesió i d'identitat. Ho dic molt de debò.

Tornant al context local: ja no n'hi ha prou amb que a Mataró tinguem un alt índex d'associacionisme, amb més de mig miler d'entitats sense afany de lucre que funcionen més o menys activament. Hem de fer un nou pas endavant i entrar en una dinàmica en què les associacions sumen -des del mateix àmbit d'actuació o des d'àmbits diversos- per aconseguir fites superiors. Des de Valors i també des d'Òmnium crec que ho tenim molt clar, de manera que espero que la cita del dijous passat fos també una manera de segellar una nova aliança entre aquestes dues entitats -una de modesta, una altra amb una història important al darrera, però amb moltes ganes de sumar les dues en pro de la nostra ciutat-.

Comentaris

Entrades populars