Els valors de la festa: de 'El Full de Mataró' a 'Valors'




Em resulta molt curiós explicar com el darrer Valors a l'Alça, emès dissabte passat i que reflexionava sobre les festes populars, té l'origen ni més ni menys que en el que va ser el darrer número de El Full de Mataró i, d'alguna manera, també el número 0 de Valors.

El Full de Mataró era la revista que fèiem un grup de joves -molts dels quals després vinculats a Valors- per a les parròquies de Mataró, durant quatre anys, de 1999 a 2003, una experiència on es va gestar la pròpia revista Valors, perquè darrera els més de 200 números que devíem fer d'aquella iniciativa vam acabar adonant-nos-en de què, segurament, ens interessava més els temes de fons dels quals parlàvem -sovint relacionats amb la Cooperació, el Quart Món, la Formació...- més que no pas la vida eclesial en sí. I, sense renegar absolutament de res i tenint en compte que ja existeixen altres publicacions de caràcter eclesial, vam "sentir-nos cridats" a imaginar un producte que pogués ser compartit amb gent del món eclesial i gent que no en fos; els valors eren com el punt de trobada de tots els homes i dones de bona voluntat, a la manera de Joan Pau XXIII. Fora de l'Església també hi havia valors i -alerta amb això- dins de l'Església també n'hi havia i n'hi ha. Que no vol dir que l'Església s'hagi de dedicar només a promoure valors. Les Festes Majors, la majoria de les quals tenen origen religiós, eren una bona metàfora de tot això i és per això que, aprofitant la Festa Major de Les Santes, vam tancar la nostra etapa a El Full amb un número titulat "Els valors de la festa" on ja s'apuntava per on aniria la nova revista, que va trigar encara uns mesos a sortir.

Tornem a l'inici. Quan fa uns dies apuntàvem temes al voltant dels dies de Sant Joan, vam pensar que seria molt adequat recuperar aquella idea de deu anys enrere i reflexionar sobre el laboratori de valors que, espontàniament, es genera en aquests entorns: identitat, cohesió, patrimoni, participació, creativitat... Per això, barrejant revetlla de Sant Joan, Festes Majors i altres festes populars, vam convocar a la tertúlia d'aquest dissabte Pep Fornés, director del Museu d'Etnologia de Barcelona; Oriol Calvo, director de la Fira del Càntir d'Argentona i  Jaume Calsapeu, activista cultural i membre del moviment Les Santes: Fem-ne Festa Major de la capital del Maresme. Espero que us resulti interessant.

Comentaris

Entrades populars