Daniel Giralt Miracle repassa la importància dels col·laboradors de Gaudí al cicle 'Dijous a la Nau Gaudí'



Un cop al mes, un equip de Clack ens desplacem fins la Nau Gaudí de Mataró per enregistrar els continguts de les conferències circumscrites en el cicle Els Dijous a la Nau Gaudí, promogut des del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat.

Aquest vídeo que trobareu a sobre és el resum de la darrera d'aquestes conferències, pronunciada el 14 de novembre, per part de Daniel Giralt-Miracle, crític, historiador de l’art i l’arquitectura, i especialista en Gaudí (va ser comissari general de l’Any Internacional Gaudí al 2002), que va fer un recorregut per la biografia de l’arquitecte desvetllant que el personatge, més aviat conegut per treballar en solitari, va ser en realitat “un home que sabia treballar en equip”.

Es titulava “Gaudí i els seus col·laboradors” i el conferenciant va destacar-ne Francesc d’A. Berenguer, l’home de més confiança de Gaudí; Joan Rubió, que el va ajudar en els càlculs de les estructures; Josep M. Jujol, la seva mà dreta en tot l’artístic; Domènec Sugrañes, que es va implicar molt en el seu obrador; Francesc Ràfols, amic, company i biògraf; Francesc de Paula Quintana, que va seguir de prop el seus projectes i va aportar grans solucions en el desenvolupament de la seva geometria; Cèsar Martinell, que des de jove va recollir el seu llegat; Joan Bergós, que el va conèixer de prop i va poder explicar moltes dades relacionades amb el seu pensament i el seu “modus operandi”; Isidre Puig Boada, que va aportar solucions tècniques dins del camp de la geometria reglada, i Lluís Bonet i Garí, que, un cop mort Gaudí, va mantenir l’esperit constructiu del mestre. També a aquests arquitectes cal afegir escultors importants com els Matamala i artistes com Llimona o el mig mataroní Torres-García.

Una conferència interessantíssima, que m'ha costat sang, suor i llàgrimes de resumir, i que us recomano de totes totes.



Comentaris

Entrades populars