Deixar-se portar per l’esperit*

Als seus 81 anys, Maria Antònia Segalà comenta que és una dona que ha tingut molta sort, a la vida. Primer perquè va tenir uns pares que l’estimaven molt i en segon lloc perquè pràcticament mai li ha faltat de res, cosa no habitual en la seva generació. Però això, lluny de convertir-la en una persona frívola, li ha servit per poder fruir intensament de la vida i ajudar també als altres a fer camí. Ho explica mentre es fuma un d’aquells cigarrets llargaruts –una altra raresa- al menjador de casa seva, a Cabrils, on estiueja des de fa més de trenta d’anys tot i haver nascut a L’Hospitalet. “Sóc molt heterodoxa, cada cop més”, apunta riallera. La Maria Antònia és una dona que ha viscut avançada al seu temps i per exemple no té problemes en admetre els seus vicis i confessar que dos cops per setmana juga al bridge.

Tot i que ha militat durant mitja vida als moviments d’Acció Catòlica –el Centre d’Acció Catòlica de la parròquia de Sant Francesc de Paula de Barcelona, després la JOC i finalment l’ACO- ara la Maria Antònia és una partidària acèrrima de la comunitat: “Crec en la comunitat. Trobo absurd que hi hagi un grup que es digui Vida Creixent. Jo estic incorporada a la comunitat”, subratlla, tot i que en l’àmbit civil molt sovint va a jugar a dòmino al casal d’avis del poble.

Aquesta assistent social assegura que tot el que ha fet a la vida és deixar-se portar per l’esperit. Així, de providència en providència, ha arribat a l’edat de la maduresa amb tres fills i vuit néts i més convençuda que mai de la bondat de Déu, un Déu que va aprendre a estimar de la mà de persones com el cardenal Jubany. “He patit molt, moltíssim. Però Déu m’ha ajudat molt i ara sóc feliç. A mi, Déu m’estima”, exclama. Recorda que fa tres anys, un dia, va sortir al pati de casa seva i va tenir la necessitat de preguntar-se les coses que formaven la seva vida. Aquell dia va esbossar una mena de Trinitat personal rumiada a base de llegir l’Evangeli que ofereix a qui li pugui fer servei: “L’Amor –donat, rebut i compartit-, la Transparència i la Llibertat, perquè Déu ens ha fet lliures, per sobre de tot”.

* Publicat a Foc Nou del mes d'abril

Comentaris

Entrades populars