'Mataró, ciutat de valors'*



Bon vespre a tots,

Valors és una entitat de la ciutat que, en base al voluntariat, edita des de fa 10 anys la revista homònima, membre de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català. També elabora un programa a Mataró Ràdio per a La Xarxa de Comunicació Local, ha produït una sèrie de televisió, organitza activitats de forma periòdica...

Avui som aquí com a copromotors, junt amb l’Ajuntament, d’aquest projecte de ciutat ‘Mataró, ciutat de valors’, sorgit arran de l’oferiment que vam fer, ara fa un any, tot celebrant l’arribada al nostre núm 100. Aquell dia vam llançar un repte, vam fer un oferiment: que la ciutat es pogués fer seva la tasca que hem anat duent a terme durant 10 anys, convertint Mataró en referència sobre la reflexió al voltant dels valors. Demostrant que hi ha vida intel·ligent més enllà del Besòs. La ciutat ha entomat el repte i per això som aquí avui, per expressar un nou compromís.

Aquest projecte segueix incidint en el què és la nostra única voluntat, des del primer dia: promoure el debat i la reflexió a l’entorn dels valors; identificar les qüestions de fons de la nostra societat i donar-hi una resposta des de l’ètica –però sense pontificar -. Interrogar-nos sobre com som, què fem; com voldríem ser i què voldríem fer. Això per nosaltres són els valors. No es tracta de “provar de ser bons”, en un sentit naïf. És tot molt més seriós i profund. Ho fem provant de superar el tòpic que assegura que els valors s’estan perdent. No. De valors n’hi ha més que mai perquè estem en una societat més plural que mai i tothom, fins i tot els que asseguren que no, actua a partir d’uns valors.

Avui volem adreçar-nos bàsicament a les que han de ser les autèntiques protagonistes d’aquest projecte: les entitats. Entitats socials, culturals, esportives i també econòmiques. Ens adrecem a empreses, sindicats, institucions econòmiques... col·lectius vinculats a l’economia, perquè si no canviem la manera d’entendre l’economia, no hi haurà canvi de valors.

Mataró té una xarxa associativa fantàstica, amb entitats amb gran trajectòria i participació. Volem que hi sigueu totes, en aquest projecte. I per això, una a una, us estem anant a veure demanant que us sumeu al projecte i us adheriu al manifest. Si encara no ho hem fet, abordeu-nos sense contemplacions a la sortida a la Maria Coll, codirectora de Valors, o a mi mateix.

El repte és molt ambiciós: volem fer aflorar l’energia que desprenen les entitats, que es visualitzin les aportacions que fan al comú, i subratllar-ne els valors que practiquen de forma constant i consistent, valors que les entitats gairebé donen per descomptat però que són fonamentals per construir una societat millor. I més encara: volem que es coneguin, que col·laborin, que es trobin; cal superar la fragmentació de la societat civil mataronina.

Hi ha un valor molt propi de les entitats que a vegades els va en contra: la modèstia. Potser tendeixen a pensar que allò que fan no és tant important com realment és i no esperen cap reconeixement. Doncs sí que cal. Sinó reconeixem el que val la pena, tot esdevé banal. I el que les entitats fan per la ciutat és clau. Una ciutat, de fet, és si la seva xarxa d’entitats s’ho creu. “Mataró, ciutat de valors” serà si les entitats volen; del que es tracta és de fer ciutat, de construir teixit, aconseguir que Tot Mataró sigui Mataró. Si entre tots ens convencem que construir una ciutat és cosa de tots, responsabilitat e tots, aquest projecte de ciutat haurà valgut la pena.

Acabo amb un exemple d’una entitat que, a banda de tenir molts valors, com totes les altres, va saber repensar-se a través dels valors. Els va fer tangibles, reals. Va imaginar un futur diferent. Aquesta entitat és l’Iluro Hockey Club. I per això cedeixo la paraula a l’Oriol Cortada, el seu president.

* Intervenció a l'acte de presentació del projecte 'Mataró, ciutat de valors', divendres dia 24 de gener.

Comentaris

Entrades populars