El Cafè Nou, ara -definitivament- sí*

L'abril passat s'obria de nou a la ciutat el Pati del Cafè Nou, trenta anys després que l'espai fos ocupat pels seus propietaris històrics, que no legals -la Unió de Cooperadors-. Va ser un acte important perquè es posava la primera pedra per aconseguir tancar un conflicte històric a la ciutat. Quedava, però, el Cafè Nou en sí, encara, com a espai en litigi.

En aquell moment, de fet, ja es va dir que solucionar aquesta primera part obria la possibilitat de tancar tot l'afer i, efectivament, un any després, amb una celeritat inesperada i coincidint amb la proximitat de les eleccions, les bones arts del govern han permès posar d'acord Unió de Cooperadors -i el COOP d'Aureli Masafrets- i el Centre Catòlic/Patronat de la Sagrada Família, i tancar un acord també sobre el Cafè Nou en sí. En realitat modificant també els paràmetres del conjunt de l'operació: l'espai serà municipal, no només el seu ús, com s'havia rubricat en l'anterior conveni.

D'aquesta manera es tancarà definitivament, ara sí, el darrer gran conflicte local que es remunta als bàndols de la Guerra Civil: el Mataró d'esquerres, republicà -Unió de Cooperadors- contra el Mataró de dretes, conservador vinculat a l'Església Catòlica. I si l'operació política al voltant de les preferents de Laietana ha servit aquest mandat per demostrar que la política segueix sent útil per resoldre els problemes concrets que es generen en una societat, el tancament del dossier Cafè Nou també revel·la com les institucions que ens representen a tots poden ser el punt d'unió, el nexe, entre parts enfrontades semblava que pels segles dels segles.

El govern municipal -el proper, ja- tindrà però una assignatura pendent en relació al Cafè Nou: dotar l'espai d'un ús definitiu a l'alçada de la inversió que suposarà per les arques municipals en deu anys, 650.000 euros. Fins ara, aquests primersa 365 dies, el Pati del Cafè Nou ha estat infrautilitzat i no ha acabat de trobar el seu encaix en l'entorn més immediat. És urgent posar-hi remei.

* Text publicat a la web LaRiera48 d'anàlisi política local de Mataró, que fem junt amb Toni Rodon i Ramon Radó.

Comentaris

Entrades populars