Els millors Pastorets de Catalunya

Imatge dels Pastorets de Calaf. Perquè no sigui dit que només parlem dels de Mataró.

Aquest dia 26, com sempre, s'estrena a la Sala Cabañes de Mataró una nova edició, la número 92, de L'Estel de Natzaret, més coneguda com Els Pastorets. Enguany la principal novetat és la renovació del decorat de l'escena de la lluna, a càrrec de l'escenògraf Josep Ciudad. Un espectacle que m'estimo i m'emociona, francament. Els que em coneixen saben que durant l'any, tot l'any, repeteixo com un lloro essencialment fragments de tres coses: Indiana Jones y la ultima cruzada, Regreso el futuro (tota la trilogia, sense distinció) i L'Estel de Natzaret de Ramon Pàmies. Per exemple: si algú em ve amb una notícia que no s'acaba d'entendre, responc: "Amb què es menja, això? Amb cullera o bé amb forquilla?", com diuen Jonàs i Mataties en un moment de l'espectacle. De fet, hi ha qui es pensa que he sortit a l'espectacle: doncs no, només he cantat al cor durant tres o quatre anys, a principi de mil·lenni, i també he ostentat la direcció comercial de l'espectacle durant el període en què Xevi Ribas en va ser el director general.

Bé, tornant a la seriositat periodística. Aquest reportatge d'aquí sota està fet en el transcurs d'un any, de 2002 a 2003, i demostra com els nostres Pastorets, els mataronins mantenen la supremacia. El reportatge fa una radiografia de les millors representacions, a nivell de Catalunya: Calaf, L'Ametlla de Merola, El Vendrell i Mataró i confirma que els mataronins són els millors de Catalunya. Podeu llegir-ho en aquest reportatge del mensual Mataró Report.

Per cert que aquest dimecres es va emetre en el transcurs de l'Informatiu Vespre de Mataró Ràdio aquesta tertúlia on participaven Josep Maria Cusachs i Toni Grané, directors de l'espectacle a Mataró en els anys setanta-vuitana i finals dels noranta respectivament. Escolteu-la, crec que val la pena. També podeu sentir la notícia emesa per COMRàdio elaborada pels serveis informatius de Mataró Ràdio.

Comentaris

Xavi ha dit…
En els últims 5-6 anys he vist cada any espectacles diferents de Pastorets. No estic del tot d'acord amb la "classificació" que se'n fa en aquest bloc ni amb el que diu el capgros.com
Jo penso que hi ha 3 Pastorets a Catalunya que estan molt per sobre de la resta: Calaf, Mataró i Berga. Cadascun d'aquests destaca en uns aspectes o en uns altres.
Joan Salicru ha dit…
Xavi,
doncs el cert és que m'interessa molt, la teva opinió, perquè hi ha molt poca gent que hagi fet aquest exercici.
Jo els de Berga no els he vist. Què destacaries dels tres que cites?
gràcies!
joan
Anònim ha dit…
Hola
No crec que establir classificacions de quin son els millors pastorets sigui gaire correcte ja que crec que una tradició tant arrelada com aquesta esta molt per sobre d’aquets criteris. El que si crec que per les persones que fan, millor dit, fem pastorets els que representem cadascun de nosaltres son els millors. El que si que crec que hi ha diferencia en la posada en escena que va molt estretament lligada al pressupost de cada entitat i això si que pot crear diferencies entre els diferents pastorets, però això no vol dir que siguin millors.
JOSEP
Xavi ha dit…
Josep, no vull desmerèixer els Pastorets d'enlloc parlant d'una "classificació". Jo també penso que els millors són els que fa cadascú. Però sí que hi ha posades en escena teatralment més riques i treballades (i no sempre depèn del pressupost).
De Berga en destacaria el text (literàriament, penso que Pitarra és el millor) i la interpretació teatral moderna que se'n fa.
De Mataró en destaco l'alt nivell interpretatiu general.
De Calaf, la infraestructura i el desplegament de recursos.
Això, alt per alt. Es podria aprofundir molt més.
Sé que no sempre és possible però és molt interessant veure quins Pastorets fan a altres llocs per poder aprendre i millorar i valorar els propis.
També penso que és molt positiu el treball que està fent la Coordinadora de Pastorets, per treballar tots junts en una mateixa direcció.

Publicacions populars