[LaRiera48] Tants caps... no tants barrets

En el darrer ple municipal es va produir l'enèssim debat sobre l'organització interna del govern municipal. Un debat que es va convertir en un metadebat gràcies al fet que Convergència i Unió hagi abandonat la comissió municipal que havia d'estudiar el fons de la qüestió, això és, la quantitat de regidories i l'organització que ha de tenir el govern municipal. El metadebat, com passa sovint, es va acabar convertint en el debat i l'oposició va acabar perdent l'oportunitat de què es visualitzés una evidència que tothom coneix des de fa temps: el govern municipal té un excés claríssim de regidores i el govern municipal pateix desequilibris interns greus.

En una entrada anterior a aquest bloc parlàvem de la manca de coordinació entre regidories i com això, en aquest mandat, havia impedit la creació de l'Agència de Promoció de la ciutat. Aquest és òbviament un problema greu, gairebé tan greu com el que apuntàvem unes línies més amunt: el govern municipal està desproporcionat i requeriria d'una organització molt més compacta i eficaç. Tothom que coneix una mica els intríngulis de les decisions del govern municipal sap que, en el fons, a l'Ajuntament hi ha molts pocs regidors que tinguin autèntic pes i que en canvi n'hi ha molts d'altres que són, a la pràctica, una mena de subregidories.

El govern municipal, és obvi també, s'ha configurat més en funció de les persones i les seves capacitats que no pas dels objectius primordials de l'acord de govern. Els més joves, evident també és, necessiten fogueig, rodatge i aprendre l'ofici. Cap problema. Fem-ho fàcil. La solució és doble: crear subregidories -o regidories associades a altres, si es vol ser políticament més elegant-, seria la manera de reorganitzar la maquinària interna de la Casa Gran i alhora de no ofegar els nous representats municipals, els més novells. D'aquesta manera, hi hauria quatre o cinc regidories grans que controlarien els dotze o tretze regidories nominals, una mena de coordinadors de regidories. De fet, això sobre el paper tot això ja existeix: hi ha cinc àrees de govern amb un responsable que alhora és regidor; un responsable que coordina cada àrea de govern. Però no n'hi ha prou. L'exalcalde Manuel Mas, emmirallant-se en el darrer govern Maragall de Barcelona el 1995, ja va intentar treballar en aquest sentit, el de la transversalitat, però no se'n va sortir. Perquè és difícil, perquè requereix molt de coratge. Però s'ha de fer.

Tot aquest debat doncs sobre la reorganització del govern municipal, per tant, té una solució que tan govern com oposició coneix perfectament i que està ja esbossada sobre el paper. Ara només cal portar la solució a la pràctica, donar-li visualització política.

Comentaris

Entrades populars