Bon dia, aprofitada

No sé si algú "pillarà" la idea del post només per com l'he titulat, però vull parlar-vos del llibre d'una psicòloga de 40 anys que es diu Corinner Mainer titulat Bonjour, perèse (bon dia, mandra). Avui surt una entrevista a ella a La Contra de La Vanguardia. El llibre en qüestió, que el periodista del diari defineix molt encertadament com "la bíblia de l'escaqueig laboral", proposa sense embuts això: aprofitar-se de les empreses (suposadament com una forma de protesta pel cinisme que practiquen, cosa que no dubto, en alguns casos). L'1 de maig, el dia del treballador, aquest llibre es va convertir en el bestseller més venut a França.
Enceto l'entrevista pensant que potser el que proposo aquesta dona -que és el que penso jo i sé que molta altra gent- és reinventar les empreses, fomentar que la gent munti coses sobre temes que li interessin, conjugar oci i treball, oblidar les jerarquies absurdes... Però no; a mesura que vaig llegint veig que aquesta "tia", simplement el que proposa és "aprofitar-se" de les grans empreses, "fer veure" que es treballa i en realitat no fer res. Matar el temps.
Em quedo francament sorprès de que algú surti dient això i vengui llibres a dojo (suposo que molta gent hi està d'acord i comprar el llibre és una manera d'expressar-ho públicament). Però a més de sorprès estic indignat: aquesta noia, fent veure que proposa una alternativa i que és molt progressista i oberta, el que fa en el fons és aprofitar-se de les coses dolentes que té el nostre sistema per al seu benefici personal (cobrar el sou a final de mes). És una pura conservadora, en el pitjor sentit de la paraula.
Doncs jo et pregunto Corinne -i ara em poso en plan Salvador Sostres, aviso-: on tens la dignitat, tu, maca? La deixes dormint al llit cada matí? Aquesta és la teva manera de canviar el món? Aprofitar-te dels que fan les coses malament? Tu el que tens, xata, és molta barra. T'hauria de caure la cara de vergonya.Comentaris

Joan Antoni ha dit…
M'ha agradat molt el teu post. Efectivament reivindicar la força transformadora del treball em sembla, en aquest temps d'individualisme i fins i tot de ganduleria, honest i valent.
Segurament m'has sentit dir més d'una vegada la dita popular: "la feina la fan els cansats". Crec que és una gran veritat i que de debó treballar per canviar les coses és l'unica manera que conec, precisament, de canviar-les.
L´'unic que et demano, si us plau, és que no et posis mai en plan Sostres. Aquest individu em sembla un perfecte exemple de tot allò contrari que defenses en el teu post.
detritus ha dit…
una mica conservadora sí que ho és, però potser el que diu és fruit de molts anys treballant en grans empreses en les que els recursos humans són el que sigui menys humans, d'empreses on preval l'estructura i no les persones, etc...has provat de donar idees allà on treballes? si és així i se t'han acceptat bé pel teu cap i aquest no ho ha vist com una amenaça queda't-hi, que és un bona empresa, i segur que no és com les que es refereix la noia del llibre.
Maria Carme Maltas ha dit…
He llegit aquesta entrevista i em sap greu que gent amb estudis sigui tan insensata. I el trist és que ho pot fer perquè té les espatlles cobertes... No sé que dirien els que cada dia creuen el mar dins d’una patera per aconseguir feina en una “empresa”, per aconseguir un món millor per als seus fills... Segur que no deu haver parlat mai amb un emigrant, ni escoltat, és clar. Si hagués sentit aquest clam continuat “he hagut de marxar del meu país perquè allà no hi ha feina, no hi ha "empreses", no tenim res a fer, ens moriem de gana... potser no diria les tonteries que diu. Perquè si tota la humanitat s’hagués comportat com diu ella des d’un principi encara no utilitzaríem ni la roda i tota la lluita per eradicar les malalties, les epidèmies, etc.. encara l’hauríem de començar....vaja que potser ni existiríem perquè tots els avantatges que els homes i les dones han aconseguit amb el seu esforç no s’haurien ni “inventat”, no valia la pena, eren futileses, perquè esforçar-se?

Un darrer apunt. M’agradaria que aquesta “treballadora” passés algunes setmanes per l’experiència de la responsabilitat d’una empresa, d’anar al davant, de que, a part de obtenir uns beneficis, es veiés amb l’obligació de lluitar per a mantenir els llocs de treball dels seus treballadors, de motivar-los, de donar-los oportunitats de millora, etc, etc... I després li tornaríem a fer l’entrevista. Estaria bé, oi?
joansalicru ha dit…
Gràcies pels comentaris. "escupo" aquí l'entrevista, perquè la podeu llegir (es q si faig el link necessites la clau per llegir-la...)

CORINNE MAIER, AUTORA DE LA BIBLIA DEL ESCAQUEO LABORAL
"Ser inútil es lo mejor que se puede ser"

Tengo 40 años, nací en Ginebra (Suiza) y vivo en París. Soy economista y psicoanalista, y todavía conservo un puesto de trabajo en la empresa Electricidad de Francia. Tengo dos hijos, de 8 y 10 años. ¿Ideología? ¡Siempre a la contra! Sé cínico con tu empresa, que más lo es ella. Simula que trabajas, pero no lo hagas: ¡la pereza te humaniza!

VÍCTOR-M. AMELA - 10/12/2004


-¿Todavía no la han despedido?

-No. Ahora mis jefes me tienen miedo...

-¿Por qué?

-¡Por el jaleo mediático que monté cuando intentaron despedirme!

-¿Qué les molestó de su libro?

-Que cuento la verdad acerca de grandes empresas como esta que me emplea.

-¿La verdad? ¿Y qué verdad es esa?

-Que las empresas grandes son grotescos artefactos burocráticos en los que es estúpido creer, y que lo más inteligente para todo empleado sensato es no pegar ni golpe.

-Escaquearse, vamos.

-Eso. Y yo doy consejos para escaquearse con éxito y sobrevivir en la empresa.

-Si yo fuese empresario, la despediría.

-¿Sí? El libro apareció el pasado 1 de mayo, día del Trabajador, y recibí amenazas de mis jefes: ¡las aproveché para lograr que se convirtiese en el libro más vendido de Francia, y seguir cobrando de mi empresa!

-Un poco cínica sí es usted, ¿eh?

-La cínica es la empresa, que nos vende la moto de que quiere nuestro bien. ¡Ja, ja! ¿Quién se cree eso hoy? Nadie..., ¡pero nadie se atreve a decirlo! Yo sólo digo la verdad: ¡nadie cree ya en su empresa! Lo único que queremos es cobrar a final de mes, y punto.

-Algunos sí creerán en su empresa, oiga...

-¿Quiénes? ¿Los altos ejecutivos, esos que enredan todo el día con estudios de mercado, proyectos, dossiers, seminarios, reuniones de trabajo absurdas? Esos que tanto marean la perdiz..., ¡son los que menos creen en la empresa, naturalmente!

-Quizá alguno sí se la tome en serio.

-Pobre, entonces no ha comprendido que todos estamos en manos del azar.

-¿No cree usted en el esfuerzo personal?

-Creo en el individuo, no en la empresa. Algunas personas en la historia han sido capaces de crear mundos nuevos, pero lo han hecho a solas. Las empresas, desde luego, no han aportado gran cosa a la historia humana. ¡Creer y confiar en una empresa es lo más ridículo que un ser humano pueda hacer!

-Pues sobre la fe empresarial hemos construido nuestro sistema social y económico...

-La absurda ideología que transmite la empresa no es más verdadera de lo que lo fue el materialismo dialéctico, el diamat.

Durará un tiempo, y también se desmoronará...

-Mujer...

-El sistema comunista también decía a la gente lo mucho que debía al diamat del benefactor sistema. Es lo que dice en el capitalismo la ideología de la cultura de empresa,que te pide que te entregues a tu empresa en cuerpo y alma, con fe y lealtad ciega, sin condiciones, con todas tus fuerzas y capacidades...

-Y usted ejerce de disidente del sistema.

-Sí, pero desde dentro y sin que se te note, pues ¡querer cambiar el sistema es reforzarlo! No: aprovéchate de él. No tengas escrúpulos con tu empresa, que ella no los tiene contigo. Sé individualista e ineficaz. Escaquéate.

-¿Usted se escaquea?

-Sí. Es lo más razonable.

-Pero así perjudica usted a compañeros.

-Siempre hay algún ingenuo que cree en su trabajo y lo hace con ganas, ¡qué vamos a hacerle! Y no olvidemos a los maravillosos becarios, a los que vamos renovando y que son los únicos que trabajan: ¡mimémoslos!

-Si todos se escaquean, su empresa se irá pique... y acabará usted en el paro.

-No lo crea: cada día hace falta menos gente para que una empresa funcione. Si todos trabajásemos menos, ¡descubriríamos que todo funcionaría igual! Tengo claro que el capitalismo está generando burócratas absurdos, al estilo del viejo comunismo. Y las empresas van plagándose de inútiles...

-Pero, pese a esos inútiles, ¡funcionan!

-¡Eso le decía! ¡Y es una suerte! Porque así se evidencia la superstición de lo útil, y que-da claro que lo inútil es lo verdaderamente humano. ¡Ser inútil es lo mejor que se puede ser! Lo más maravilloso, lo más humano.

-Argumentado así, entiendo mejor su apología de la pereza: ¿la pereza nos humaniza?

-¡Claro! Pero vigile: declararte perezoso te perjudicaría laboralmente, así que lo más sensato es serlo..., ¡pero disimulando!

-Fingir que trabajas, vamos.

-Sí, y hay que saber hacerlo. No conviene criticar a la empresa: eso estaba bien para los críticos de los años 70, esa gente que todos sabemos en qué se han convertido...

-¿En qué?

-¡En empresarios!

-Ah, cierto... ¿Qué aconseja usted, pues?

-Haz que tu trabajo lo haga otro. Trabaja lo menos posible y dedica algún tiempo (pero no demasiado) a venderte y a crearte apoyos, por si un día hay cambios en la empresa. Aprende la jerga de la empresa y úsala. Respeta las normas y adáptate a tu puesto sin protestar: se valora más eso que lo que trabajes. Opta a puestos inútiles y absurdos: asesoría, consultoría técnica, investigación, estudio..., cuyo trabajo es difícil de cuantificar. No aceptes cargos con responsabilidad...

-¿No?

-Te harán trabajar más por la triste compensación de un poco más de dinero... ¡Ah, y jamás confieses que trabajas por dinero!

-¿Cuál es su objetivo en la vida, Corinne?

-Me gusta la psicología, el psiconálisis, y cada día le dedico más tiempo. Convenceos: lo que hacéis en vuestra empresa puede hacerlo cualquier idiota que acabe de llegar.

-Busquémonos alternativas, quiere decir.

-Se lo digo a mis hijos: "¡Haced sólo lo que os interese: cuesta, pero merece la pena!" La empresa no es donde desarrollarás tu potencial, pues ya lo habrías hecho. El asalariado es la figura moderna de la esclavitud. Despierta: ¡dedícate a tí, no a tu empresa!
Joan Safont ha dit…
Totalment d'acord amb tot el que s'ha dit. Em sembla una grandíssima mostra d'esnobisme el llibre d'aquesta senyora i consegüent presència al mitjans, ja que aquest diumenge també apareix al Presència. Penso que una de les més grans satisfaccions humanes és la satisfacció davant la feina ben feta, davant del resultat del nostre esforç. Crec que mandrejar no ens realitza com a persones de cap manera, a part de condemnar-nos a l'individualisme més egoïstes (mentre jo estigui ben descansat els altres que es fotin!, no?). Ni tampoc crec que sigui una proposta progressista, ans el contrari com bé dius Joan, la mostra més penosa del conservadurisme. Patètic!

Entrades populars