[LaRiera48] Monumental trompada del PSC a Mataró: la caiguda només s'assembla a la de Barcelona ciutat

És relliscós sempre intentar traslladar els resultats de les autonòmiques a l'àmbit local, però de la mateixa manera és gairebé inevitable: resulta impossible no fixar-se en què els socialistes mataronins han obtingut en les eleccions d'aquest diumenge el pitjor resultat en número de vots i percentatge de la seva història, com a la resta del país, això sí. Però és que a més, analitzant les dades, s'arriba a la conclusió que els electors mataronins han dictat un càstig extra al PSC de Mataró, que amb 9.035 vots i un percentatge del 17,98 per cent se situa gairebé en línia amb l'Ajuntament de la capital del país, històric baluard socialista, en el qual es dóna per gairebé segur l'alternança el proper mes de maig: el 2006 els de Jordi Hereu van treure el 24,34 per cent dels vots -quatre punts menys que a Mataró, ja- i ahir van treure'n el 17,81 %, disset centèssimes menys que a Mataró. És a dir, que Mataró s'acosta als resultats de Barcelona, que són nefastos pel PSC. La diferència és que mentre el PSC a Barcelona "només" ha perdut 6,5 punts, a Mataró n'han perdut deu sencers. Hi ha una penalització extra, doncs, pels homes encapçalats per Joan Antoni Baron.

Encara una altra dada que destaca La Vanguardia en la seva edició de dilluns: ni a Terrassa ni a Sabadell, dues places fortes del PSC, la distància entre PSC i CiU es fa tant gran com a Mataró, que és de vint punts clavats. Només a Granollers es dóna un percentatge major de distància entre PSC i CiU, però la caiguda del PSC és un punt inferior a la del de Mataró, situant-se vora el 19%. En resum: no hi ha cap ciutat socialista de la segona corona metropolitana on el vot socialista hagi caigut tan com Mataró excepte Mollet, Rubí i Terrassa, però en cap d'aquestes tres ciutats el percentatge ha baixat tant com a Mataró i a Barcelona.

Perquè es facin una idea dels resultats, a les últimes convocatòries el PSC de Mataró va aconseguir estirar 12.360 i el 38,55 per cent de l'electorat (europees09), 27.470 electors i 46,02 per cent dels vots (generals08) i 13.675 vots i 34,48 per cent dels vots (municipals07). Només prenent com a referència les municipals, hi ha quatre vots socialistes ben bons que no han anat a les urnes mataronines. Alguns en clau de país, però una part d'aquests descontents amb la gestió de Joan Antoni Baron al capdavant de l'alcaldia de Mataró. No és una frase gratuïta: les dades avalen que a Mataró la derrota ha estat especialment dura pel PSC. CiU ha obtingut uns bons resultats, 19.338 vots, però en línia amb els que havia aconseguit en altres ocasions. Caldrà estar atents a les bones xifres del PP a Mataró -7126 vots-, només a 1900 dels socialistes, i a les dificultats d'ERC per superar amb claredat la barrera del 5 per cent dels vots.

Joan Mora, avui, es deu haver llevat amb un doble somriure als llavis: pel resultat a Catalunya i per la victòria també a Mataró...

Comentaris

Entrades populars