El que ha donat de sí aquest 2012 que ja se'n va


Reportatge sobre ERC del cicle #campanyaenoff per a la web de El Periódico de Catalunya.

Un any dóna per molt i a fe que aquest 2012 l'he viscut també intensament, tan des d'un punt de vista professional com personal. Afortunadament, no tinc massa clar on comença una cosa i on acabo l'altre. Com ja vaig fer l'any passat, faré el repàs per blocs d'actuació professional, com l'any passat. Allò personal, com el viatge al Marroc que acabo de fer, ho guardo per mi i, qui sap, per un proper post.

CLACK
Durant aquest any, m'he tret una de les espines que més ganes tenia de resoldre des que em vaig incorporar a full time al projecte de Clack, en companyia de l'Eloi Aymerich principalment i cada cop d'una forma més important també amb la Georgina Altarriba i l'Ariadna Vázquez: exercir el periodisme, el meu ofici, en un mitjà de comunicació dels que els periodistes en diem "els grans", "els de Barcelona". I fer-ho de forma gairebé diària. Gràcies a la proposta d'en Saül Gordillo, des de l'1 de juliol som els responsables de les edicions locals de sis poblacions metropolitanes a la web de El Periódico -L'Hospitalet, Cornellà, Sabadell, Terrassa, Badalona i Santa Coloma-.
No és només que fent aquesta tasca m'estigui traient l'espina que tenia, sinó que a més la nostra aportació la fem treballant el periodisme de proximitat, aquell en què em sento més còmode i que s'imbrinca també en els valors què Clack defensa com a productora. Per a mi, és doncs, la quadratura del cercle.

D'altra banda, la col·laboració amb aquest diari m'ha permès viure una de les experiències periodístiques que més temps feia que desitjava: seguir una campanya electoral, en aquest cas la de les eleccions catalanes de novembre. I també en aquest cas ho hem pogut fer a la nostra manera, a través d'una barreja de format audiovisual i escrit sota una sèrie d'entregues que portaven per títol #campanyaenoff que pretenien acostar l'espectador al backstage de la campanya, a allò que hi ha darrera el convidat. Un divertimento exquisit que hem fet a quatre mans amb l'Eloi Aymerich amb capítols dedicats a CiU, el PSC, ERC, ICV-EUiA i el PP. També vaig aprofitar un viatge electoral al País Basc, a l'octubre, per escriure a El Periódico algunes cròniques de l'Euskadi postETA.

A banda de la feina que hem fet a El Periódico, des de Clack hem tancat el cicle de projeccions de l'estimadíssim documental 165 Regent Street sobre la història dels Capgrossos de Mataró, hem treballat per a les editorials Grup 62, Planeta, Fragmenta, Cossetània i Proteus o bé en l'enregistrament d'actes o en l'elaboració de book tràilers, hem seguit produïnt vídeos-entrevista per a l'Associació Catalana de Premsa Gratuïta o resums dels actes del cicle del Museu Bassat, de la Xarxa Tranversal o del Congrés Edificar la Pau al segle XXI i participat en el projecte dels llibres electrònics de Enhancing Books, si em fixo en les tasques en què jo he col·laborat. Com sempre, encara que en format reduït, hem seguit endavant amb el Diaridelamusica.com.

D'altra banda, també com a Clack hem seguit amb el projecte de l'espai cultural El Públic, iniciat el 30 de setembre de 2011, provant formats d'actes i consolidant-nos ràpidament com un referent per a moltes persones de la ciutat i per algunes de la comarca, cosa que ens enorgulleix enormement. Potser la data més emblemàtica d'aquest 2012 pel que fa a El Públic és la fantàstica revetlla popular de Sant Joan que vam organitzar a Can Xammar i que pretenem que es consolidi com un clàssic. Ha estat un any fantàstic, en aquest sentit, amb altres mogudes com el Musclos & Santes i la festa del primer aniversari.

De cara a l'any que ve, l'estrena d'un documental fet a mitges amb una productora equatoriana i Televisió de Catalunya que veurà la llum i del que esperem que es parli molt i molt i unes quantes coses més.


VALORS
Com a Valors, el 2012 ha estat l'any en què un dels formats del nostre projecte, el radiofònic, ha fet el salt a una de les grans emissores nacionals, La Xarxa, fins ara COMRàdio. El programa que elaborem s'emet cada dissabte d'11 a 12 de la nit, el presenta la companya Queralt Flotats i es titula Valors a l'alça. Podeu recuperar-los tots aquí.

També coincidint amb la V Jornada Valors sobre la Responsabilitat celebrada el 19 de maig, hem estrenat una pàgina web excel·lent obra de la factoria Cuyàs-Paladini, que incorpora un potent Diccionari de valors que no és més que una manera de buscar tots els continguts generats al llarg dels darrers nou anys a través dels formats en què el projcte s'ha anat desenvolupant.
A banda de la Jornada en sí, hem organitzat actes amb Francesc-Marc Álvaro sobre la Memòria, amb Gregorio Luri sobre l'Educació, amb Josep Bargalló sobre castells i els tradicionals 10 Minuts de Silenci per Escoltar el Nadal.

També hem reforçat i apuntalat el nivell de continguts de la revista en sí, posant també especial èmfasi en la distribució 2.0 -som la novena revista en català a Twitter- i estrenant una nova careta de la secció de vídeos. I hem reforçat la nostra visibilitat a nivell nacional, fent part del Pla Nacional de Valors.

Aquest 2012 hem parlat de la Política amb Manuel Milián Mestre, de la Resiliència amb Màrius Serra, de la Ciència amb Moisès Broggi, de l'Esperança amb mossèn Rovira Belloso, de la Pau amb Enrique Dussel, de la Responsabilitat amb Federico Mayor Zaragoza, de la Memòria amb Luis Rojas Marcos, de la Prudència amb Enric Juliana, de Castells amb David Bagés, de la Coherència amb Montserrat Nebrera, i per tancar l'any, de la Il·lusió amb Pep Bou.

I hem fet més estreta la col·laboració amb l'editorial Proteus, organitzant la V Jornada Valors conjuntament i amb noves iniciatives que veuran la llum molt aviat en forma de llibre.


FREELANCE
A nivell freelance he seguit col·laborant amb el portal CatalunyaReligió.cat -col·laboració que s'extingirà els propers mesos, tot té un final-, amb el diari El Punt Avui en clau mataronino/maresmenca -fins el mes de juny, amb articles que van aixecar polseguera com aquest dedicat a Mònica Lora- i amb la revista Foc Nou. També amb els articles a Tribuna Maresme, la majoria sota el títol del bloc que he reobert a internet, LaRiera48, d'anàlisi polític local i que prova de fer un seguiment periodístic de l'actualitat política mataronina -també alguns apunts en clau nacional, com aquest, i de més enllà, com aquest altre i aquest, que durant el 2013 incrementaré-.
També algun apunt sobre la meva estimada Bòsnia -també aquí- i recomanacions diverses publicades també a la revista. Com a divertimento però amb bisos per a ser continuada, l'experiència Pensaments de Santes, al voltant de la Festa Major, i a quatre mans amb el meu germà postís Ramon Radó, excel·lent i lúcid periodista.
I un any més he seguit també participant -i aprenent, sobretot- dels companys de l'APPEC, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català.

Només que el 2013 s'assembli una mica al 2012, ja serà un any meravellós. 

Comentaris

Entrades populars