#pensamentsdesantes II: La Segona Transició

Bona matinada, Ramon,

Ja t'he dit, tornant junts de les Havaneres, que aprofitaria aquesta estona per escriure't, per tard que fos; és el moment de calma d'aquests dies que encetem avui. I no vull fallar a la cita ja en els primers compassos.  

Després de llegir la teva carta, em ve al cap que suposo que ara fa ja deu o dotze anys que tu i jo som majors d'edat -tu estàs a punt de superar la barrera dels 30, jo ja ho he fet- i que és ara quan ens comencem a adonar que els canvis -a tot arreu- sovint no es fan de cop sinó que acostumen a ser la suma de molts petits canvis que es van produint d'any en any, en el cas de les Festes Majors. Mirat de prop no ens en donem compte, però si tirem el zoom enrere i observem la festa de més lluny, si que veiem el tram recorregut. I per tant com ha canviat la festa davant els nostres ulls.

Per tant, no sé si podríem parlar ben bé d'una Segona Transició de les nostres Santes en el sentit d'una estratègia més o menys organitzada per fer-les evolucionar -com en la Transició dels 70-, però sí que -com tu- percebo una certa voluntat de reflexionar sobre els múltiples canvis que ha sofert la festa en els darrers anys. És més, penso que cal fer-ho i suposo que també aquests Pensaments... volen formar part d'aquesta intuïció. Perquè, certament, la velocitat de canvi ha estat realment important per molt -insisteixo- que no es noti de bones a primeres.  

Sense fugir d'estudi, de totes maneres, voldria introduir un nou element del nostre diàleg que també lliga amb el que tu apuntes. Parles a la teva carta de l'extensió de la festa per tota la ciutat, físicament, territorialment; la presència és certament cada cop més àmplia -enguany, per cert, si no et vols mullar pots venir a viure la Ruixada des de casa, amb tot el Nou Parc a davant, des del Camí de la Geganta-. Però jo em voldria referir a una altra mena d'extensió que es va duent a terme i que és la dels actors que organitzen la festa en sí, que organitzen els actes, més enllà del propi Ajuntament i la Comissió de Festa Major -i no em refereixo a les empreses privades que aprofiten la marca Santes per muntar un concert o alguna activitat musical a casa nostra aquests dies-.

Cites el moviment Les Santes Fem-ne Festa Major i hem de recordar que aquella era una iniciativa d'un grup de particulars, de ciutadans, que van decidir posar la banya per tal de revertir la tendència del moment i aconseguir que Les Santes fossin una festa viscuda i estimada pels mataronins. Després, les energies d'aquest moviment es van canalitzar cap a l'Ajuntament a través de la denominada Comissió de Festa Major, que encara avui conformen tots aquells ciutadans que ho volen i que segueix funcionant, tot i que pel que intueixo el pes dels tècnics de la Casa Gran hi és clarament preponderant. Així, durant molt temps tot aquell que volia participar de l'organització de la festa era cridat a participar en aquest òrgan de participació adossat a la regidoria de Cultura, fos amb nom PMC, IMAC o ara Direcció de Cultura.

Des de fa uns deu o quinze anys, però, això ha començat a canviar i han anat sorgint iniciatives particulars que, des del món associatiu privat, han volgut fer les seves aportaciones a Les Santes, des de la seva personalitat. En aquest sentit, en el moment en què, ara fa una mica més de 10 anys, els Capgrossos van decidir organitzar sempre la Diada Castellera de Les Santes el diumenge abans del 27 de juliol, es va obrir un camí que s'ha demostrat imparable. En el mateix moment que la proposta dels castellers locals, va aparèixer la de l'Associació de Colles Geganteres de la ciutat i la seva Gegantada, que ha acabat esdevenint un clàssic de la Festa Major. També durant els darrers temps han anat apareixent colles de foc que no són les institucionals de la ciutat i en relació a això s'han anat introduïnt activitats relacionades amb ells en el programa d'actes. (Tot això, de retruc, ha provocat que s'hagin rebentat les costures de la festa a nivell de dates. Tant, com bé saps, que ens hem hagut d'acabar inventant un acte, L'Estrena, que serveix per encapçalar tot allò que passa els dies abans de la Crida, és a dir, tot el Portal de Santes. Ningú es podia imaginar deu anys enrera que el procés de transformació i ampliació seria tan intens i tan ràpid).

Cal no confondre -ja ho apuntava abans- aquestes iniciatives particulars des del món privat associatiu a les quals em refereixo amb les iniciatives també privades però amb afany de lucre que intenten aprofitar-se de la marca Santes -cosa totalment legítima, per cert-. No. Parlo d'iniciatives sorgides des del Tercer Sector cultural, amb voluntat pública i sense afany de lucre, que no acaben de trobar encara la forma d'incardinar-se amb naturalitat a la Festa Major. Els seus actes, per exemple, no són inclosos dins el Programa de Festa Major sota l'argument que no les organitza l'Ajuntament. Jo, enguany, com a promotor d'una d'aquestes activitats m'hi he trobat. No m'autocitaré pas i posaré l'exemple de l'empresa de comunicació local Capgròs: qui pot posar en dubte que el conte de Santes que aquesta revista edita des de fa uns quants anys no és un acte més del Portal de Santes? Per què es margina aquesta activitat situant-la a l'apartat "Altres Activitats de la Festa"?

Ja ho sé que en realitat segurament ningú ho posa en dubte i que el problema és més de fons, més cultural, més de criteris: la Direcció de Cultura considera encara que els actes de la Festa Major són aquells que organitza l'Ajutament o almenys coorganitza i que els actes muntats per una entitat cultural, encara que sigui sense afany de lucre i amb voluntat pública, no són "actes de la festa" en sí. Però això deixa aquestes iniciatives en clara inferioritat i no permet que creixin, al contrari. Sembla, doncs, que l'Ajuntament està acostumat a tractar amb els "seus voluntaris" o amb empreses privades que venen a fer diners amb la festa, però no amb entitats que representen un intermig entre aquestes dues posicions.

Acabo: cal, penso, donar un nou pas endavant perquè Les Santes siguin la suma no només dels actes organitzats per l'Ajuntament a través de la Comissió de Festa Major sinó de moltes altres coses que la ciutat genera gràcies a la seva vitalitat en l'àmbit cultural i associatiu, que no és poca. Sé que és un repte difícil, però també veig clar que la societat postcrisi -és a dir, la que ja existeix ara mateix- reclamarà cada cop més elements de cogestió entre sector públic, sector privat i Tercer Sector. I que per tant, la fórmula actual segons la qual els actes de la Festa Major són només aquells que organitza l'Ajuntament amb el suport de persones concretes de la ciutat podria haver ja quedat clarament desfassada. Caldrà establir ben aviat els mecanismes per tal de què aquesta nova saba pugui també alimentar l'arbre històric que és la Festa Major. I, òbviament, fer el mateix amb molts altres àmbits de la vida municipal que reclamen la nova energia de la qual aquest Tercer Sector Cultural disposa.

Ho sento; t'he fotut un rotllo com una catedral.
Va, bona nit, "això no hi ha qui ho pari", que dirien els speakers de la Gegantada!
Joan
P.d.: Ah, i com que no crec que et torni a escriure abans de demà a la nit, molt Bones Santes!


El tuit del dia: tenim la sort que en Pep Comas, un dels impulsors de Les Santes: Fem-ne Festa Major, tingui presència a Twitter des de fa unes setmanes. Ara veig que també tuitejarà sobre la festa d'enguany. Al final, te'n poso no un sinó dos.

Avui, les havaneres de : clixé habitual. Tret de sortida, cantúries, cremat, gent a cabassos i moltes ganes de .
Reivindicació de la capitalitat mundial de la nostra ciutat per part de 'Mataró Rumba All Stars' al Callao. Una gentada els dóna la raó.

Comentaris

Entrades populars