De Dòria i Ibern al Parlament. Què diran?

Avui m'han explicat que les sessions de la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya sobre les caixes catalanes que es dedicaran a Caixa Laietana tindran lloc el dia 5 de novembre -amb presència de Pere Antoni de Dòria, històric exdirector general- i el dia 11 -aquell dia serà el torn de Josep Ibern, el darrer director general de la història de la caixa mataronina, que aquest 2013 hauria arribat als 150 anys de vida-.

Una estona abans, per motius que no venen al cas, he passat per la zona de la Torre Maresme i m'he apropat a comprovar si aquell mític cartell lluminós amb les lletres de l'entitat d'estalvis ja estava desmuntat, procés del qual aquests dies hem tingut notícia pels mitjans locals. Efectivament, les lletres ja eren història -després he vist que es van desmuntar fa 4 dies, ja-.

Al vespre, de tornada de la feina cap a casa, he passat gairebé com sempre per la Plaça de l'Ajuntament i he confirmat que -tal com algú havia apuntat durant el dia- el rellotge digital que marcava les hores i la temperatura des de fa anys i panys també havia estat desmuntat. Cal aclarir que mentre la decisió de desmuntar el cartell de Laietana a la Torre Maresme ha estat presa per Bankia -que no sembla que el vulgui reemplaçar per un rètol propi, com s'havia especulat-, el fet de despenjar el rellotge digital de la Plaça de l'Ajuntament l'ha pres la Fundació Iluro arran dels problemes de manteniment que presentava aquesta instal·lació.

Mentre pujava cap amunt, no podia deixar de pensar en Pere Antoni de Dòria i Josep Ibern, els dos homes que més saben del que ha passat en els darrers 35 anys a Caixa Laietana. I en com deuen encarar la seva presència en aquestes dues sessions. Donar la cara és pràcticament obligat davant una petició del Parlament i no m'imagino una incompareixença, però faran com els seus companys de Caixa Penedès -amb qui s'havien de fusionar!- i quedaran muts davant els grups parlamentaris? Intentaran justificar-se d'alguna manera, traslladant la culpa de tot plegat al Banc d'Espanya? Què faran quan se'ls pregunti pels negocis immobiliaris que Laietana tenia a l'Europa de l'Est i al sud de Catalunya a través de GES Laietana? Què diran si se'ls interroga pel fet d'haver deixat a la ruina desenes de milers de mataronins?

Serà interessant veure-ho. Potser serà l'únic cop que aquestes dues persones hauran de retre comptes a la ciutadania en molt de temps. Una ciutadania que, paradoxalment, segueix sense acabar de ser conscient del desastre a nivell de llocs de treball, de suport a la gent gran i al món de la cultura, i també a l'orgull local suposa la desaparició de la caixa d'estalvis que va fer néixer per protegir els més humils un segle i mig enrere. Un autèntic desastre.

Comentaris

Entrades populars