Thomas Pogge: "És possible eradicar la pobresa al món. Ho hem de fer"



La pobresa es pot eradicar avui al món, a diferència d'unes dècades enrere, i és un deure ètic aconseguir-ho. Com s'ha de fer? Pressionant els governs dels països del Primer Món perquè revisin els acords internacionals pels quals els països del Tercer Món puguin participar en el creixement econòmic global. Aquesta és la constatació i la fórmula per solucionar-la que Thomas Pogge, professor de Filosofia a la Universitat de Yale (Estats Units), va fer aquest dimecres a l'Ateneu Barcelonès en el transcurs de les jornades ‘Abast i límits de la solidaritat en temps de crisi’, organitzades entre la Fundació Grífols i la Fundació Probitas.

“El més important que hem de fer per lluitar contra la pobresa és revisar els acords institucionals en el nivell supranacional perquè atenguin millor les necessitats de les poblacions pobres i aconseguir així que les poblacions pobres tinguin una igual oportunitat de participar plenament en el creixement econòmic global”, va afirmar.

Pogge, que és també director del Global Justice Program, va admetre que en el conjunt del món les xifres de pobresa total estan baixant a poc a poc però va oferir també arguments als quals això els sembla poca cosa. “Potser la pobresa ja no és tan gran com 40 anys enrere, però és evitable, per tant és un crim. S'ha de tenir en compte que les guerres i dictadures han mort 200 milions de persones en 100 anys; la pobresa, només en 25 anys, 400 milions”, va postil·lar.

Pogge va plantejar un missatge exigent amb l'auditori en el qual, sense esmenar el treball de les oenagés i organitzacions que treballen als països del Tercer Món: “Els ciutadans també tenim un grau d'obligacions i responsabilitats, no només dels governs”. I en aquest sentit, va apuntar també que “no hem de pensar a ajudar els altres sinó en com fem mal als altres quan tolerem certes polítiques. Les regles de joc en l'economia mundial actual són les causants que s'estiguin violant els drets humans”.

Totes aquestes reflexions estan recollides en un llibre que l'editorial catalana Proteus, dirigida per Miquel Osset, ha tret al mercat amb el títol ¿Estamos violando los Derechos Humanos de los Pobres del Mundo? i dintre de la col·lecció Delos. El volum es pot adquirir a les principals llibreries del país.

* Article publicat avui a la web de El Periódico de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars