Un antídot contra el cinisme*

Vivim setmanes convulses a Catalunya, entre la il·lusió per la Catalunya postautonòmica que molts reclamen a casa nostra i el desànim generalitzat per l’aparició de constants nous casos de corrupció que atenallen la política catalana i espanyola. Dos fenòmens, procés sobiranista i corrupció, que ja eren els més mencionats en els mitjans de comunicació durant el 2013 –segons l’Anuari dels Valors 2013 que  vam presentar a Mataró de la mà d’Àngel Castiñeira– i que ho continuaran sent amb tota probabilitat durant el 2014. Tot plegat en el marc d’una profunda crisi econòmica que sembla haver arribat per quedar-se i anunciar-nos que el món que pensàvem que tindríem en el futur no era exactament com l’imaginàvem.

El fenomen de la corrupció podria anar-se mitingant si les institucions actuen de forma seriosa i prenen una sèrie de mesures que persegueixin els que duguin a terme pràctiques d’aquest tipus, tal com s’ha aconseguit en altres societats europees. També l’arribada de nous cicles depressius de l’economia es podrien afrontar d’una millor manera si com a societat som capaços d’ajustar el sistema econòmic a les necessitats humanes.

Però sigui com sigui, a banda de provar de resoldre els problemes concrets que tenim sobre la taula com a societat, des de Valors creiem que cal anar a l’arrel i interrogar-se pels motius de fons, pels valors, que fan que les persones tinguin unes conductes determinades o unes altres. Creiem que només a través d’aquest exercici podem posar les bases d’una societat millor.

El perill és que, davant de les dimensions colossals d’aquest repte, optem per la resposta fàcil i ens instal·lem en l’estèril terreny del  cinisme i l’apatia. No en va, la voluntat de Valors des del seu naixement ara fa una dècada és lluitar contra aquestes dues actituds i construir entre tots una societat més justa i ètica.

Aquest és el missatge que vam llançar el passat 3 de novembre a l’hora de recollir el guardó en mitjans de comunicació en la categoria de premsa escrita dels Premis Civisme atorgats pel Departament de Benestar i Família de la Generalitat, que potencien aquelles actituds i valors que estimulin i afavoreixin una bona convivència al nostre país.

El premi, que arriba en el desè aniversari de la publicació, és un estímul que ens ajuda a comprometre’ns en la mencionada tasca durant almenys deu anys més.

* Pòrtic de la revista Valors del mes de novembre.

Comentaris

Entrades populars