"Nosaltres a la presó, vosaltres a funerals i ells en cotxe oficial"

L'expresident del Partit Socialista d'Euskadi, Jesús Eguiguren, li diu avui a Antoni Bassas al diari Ara sobre la relació entre País Basc i Catalunya: "Sense el final d'ETA, no hauria emergit ni Podemos ni el Procés Sobiranista català". Una tesi que també he llegit a Enric Juliana Ricart en alguna article seu. ETA com una mena de coll d'ampolla... la desaparició de la qual ha permès que avancessin altres causes a l'interior d'Espanya. Sortosament.

A l'entrevista, Bassas li pregunta també a Eguiguren sobre una frase que Arnaldo Otegi li va dir a les converses de Loiola, el 2006, ara fa deu anys. Cito del volum El triángulo de Loiola, d'Imanol Murua Uria, pàgina 125. "En un receso, junto a la máquina de café, Otegi le comentó a Egiguren que en caso de ruptura, los de Batasuna iban a terminar en la cárcel y los socialistas tendrían que acudir a funerales de compañeros pero que los 'jetzales' [representants del PNB] seguirían en coches oficiales". La vaig llegir fa temps però m'ha semblat sempre brutal.

Els de Batasuna a la presó (Otegi mateix, de fet), els del PSE anant a funerals de companys (Eguiguren va anar a uns quants, encara) i els del PNB en cotxe oficial. Mordaç Otegi. I veraç, perquè, aconseguida la pau, els socialistes ja fa anys que no han de lamentar cap mort, els de Batasuna van sortint de la presó (dimarts ell mateix) però els del PNB... certament mantenen el poder! Ja m'ho deia, dimarts passat, Antoni Batista, que el líder de l'esquerra abertzale és un irònic de primera categoria...

Comentaris

Entrades populars