La llibertat interior, segons Teresa Forcades

S'acosten les vacances i dilluns que ve els alumnes de sisè de Primària de l'escola Les Aigües de Cardedeu ja faran horari intensiu. De manera que avui, divendres a la tarda, sembla una mica difícil que els nois facin gaire atenció a una xerrada programada a les 15 hores sobre la llibertat interior que vindrà a fer una teòloga i metge, amb una durada prevista d'una hora i mitja i una calor sufocant.

La tranquil·litat amb què els tutors de la classe afronten la convocatòria tenen un nom: Teresa Forcades, la coneguda religiosa benedictina que ha fet el salt a la política fa poc amb Procés Constituent i que és objecte de les mirades de moltes persones desencantades amb els governants actuals. Ella serà l'encarregada de fer reflexionar els alumnes sobre el tema proposat. La seva popularitat i la naturalitat amb què s'expressa auguren una sessió d'allò més exitosa. I així és.

Forcades comença demanant als nens que apuntin en un paper que és per ells la llibertat interior i, al cap d'uns minuts, ells l'hi entreguen i comença un estimulant debat -especialment per als adults que hi ha a la sala- sobre aquest concepte, aparentment bastant complex per a uns nanos que tenen prop d'11 anys. Les reflexions, contra qualsevol auguri negatiu, sorprenen per la seva profunditat. “La llibertat interior és la força que ens ajuda a separar el que desitgem del que ens convé”, apunta l'Alícia. “Estic d'acord amb el que ha dit l'Alícia, però jo crec, no obstant, que la llibertat és necessària”, afegeix l'Ismail. “Oh, això que has dit és preciós, Ismail!”, afirma satisfeta Teresa Forcades.

REFLEXIONS AGRUPADES EN UN LLIBRE
Després d'afirmar que un “només pot ser lliure si els altres són lliures del tot”, la sessió es dóna per acabada, no sense que Forcades hagi de firmar de tot i rebre felicitacions de professors, pares i alumnes. Però la cosa no s'acaba aquí perquè la sessió es convertirà a finals de setembre d'aquest any en un volum que passarà a engrandir la col·lecció Paideia de l'Editorial Proteus, una petita firma de Cànoves i Samalús, al Vallès Oriental, que s'està obrint camí publicant explícitament títols d'ètica adreçats tant a nens com a adults. El llibre també tindrà una versió audiovisual que es penjarà a internet.

Miquel Osset, director de l'editorial, explica com va sorgir la idea de portar a terme aquesta col·lecció, que mira d'acostar intel·lectuals als més joves: “Coneixíem l'experiència del filòsof francès Jean-Luc Nancy, que va publicar diversos títols a partir de xerrades que ell feia en instituts dels voltants de París i ens semblava molt interessant”.

De manera que Proteus va comprar els drets de la seva xerrada sobre la justícia i la va publicar en català amb el títol 'Just impossible'. “Però una vegada fet això, ens va semblar que podíem adaptar el format agafant persones i escoles d'aquí i de moment ha anat molt bé; és la col·lecció més venuda”, assegura Osset. Altres personalitats que han participat en aquesta experiència són Francesc Torralba, Gregorio Luri o Arcadi Oliveres.

El tema a desenvolupar el proposa la mateixa editorial i després és el conferenciant qui adapta la sessió a la seva manera de ser. “Ens ha semblat que Teresa Forcades és una persona amb un missatge prou interessant. La veritat és que el tema que ha escollit, la llibertat interior, ha generat un intens debat que ha durat una hora i mitja, sense que els nens semblessin cansats”.

* Publicat avui a l'edició web de El Periódico de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars