El Bou i la Mula: deu anys portant el pessebre més enllà

Alguns dels residents a llar dels Franciscans de la Creu Blanca de Mataró observen el pessebre de l'estatge. Foto: J.S./Valors

Nadal està aquí a la cantonada. Com diu en Joan Safont en el seu darrer post [aquí], fa una mica de basarda i tot, aquesta sensació de què s'enganxa l'inici de curs -que en alguns espais té lloc a l'octubre- amb el període nadalenc, que es comença a notar amb força com a mínim des de finals de novembre. Però vaja, més enllà d'això no participo d'aquest discurs dominant en l'àmbit teòricament progressista on es critica "el Nadal comercial" i alhora es ridiculitzen les tradicions pròpies del país com el pessebre i les representacions dels Pastorets. Totes elles tenen una càrrega brutal de significats encara per descobrir, des d'un punt de vista religiós però també des d'un punt de vista educatiu (cadascú que en faci els usos que vulgui). En el camp del pessebre, l'entitat El Bou i la Mula [web] porta ja deu anys fent aquesta feina, redescobrint el sentit del pessebre, anant més enllà en el què significa el pessebre.

Precisament el primer número de Valors, el gener de 2004, va anar dedicat -en part- a aquesta qüestió: quines lectures pedagògiques podem fer actualment del pessebre? [veure aquí]. "El pessebre és una de les tradicions nadalenques més vives del nostre país. Cada any, gairebé a totes les cases, algú rebusca entre caixes plenes de palla i paper les figures que anuncien la festa. El portal de Betlem uneix novament famílies i comunitats, grans i petits, joves i vells al voltant d’una excusa perfecta per escoltar grans històries a la vora del foc i celebrar, un cop més, l’arribada del fred. A la llar dels Germans Franciscans, però, ja fa temps que van veure que el pessebre podia ser una bona eina educativa per treballar amb persones disminuïdes psíquiques. La proposta va sorgir espontàniament ara fa vint-i-cinc anys. Després, el projecte va agafar embranzida i ara és una de les activitats més engrescadores del calendari nadalenc", començava dient el reportatge escrit per Joan Baron. El vam elaborar de la mà precisament de El Bou i la Mula, que ara comença una sèrie d'actes -aquí sota us poso el targetó corresponent- per celebrar aquesta primera dècada de feina. El primer és demà dimarts dia 24 i relaciona l'ordre dels caputxins amb el pessebre.



Comentaris

Entrades populars