La necessitat d'un rearmament ètic de la política centra la presentació del volum 'Política i valors', organitzada per Valors i la Fundació Carulla
La necessitat d'un rearmament ètic de la política per poder recuperar el seu estatus ha centrat aquest vespre la presentació del volum Política i valors. Com restaurar la grandesa de la política?, organitzada per la revista Valors [web] i la Fundació Lluís Carulla [web] i que era la segona que es feia a Catalunya. L'autor del volum, Daniel Ortiz, ha explicitat davant la vuitantena de persones presents a la sala d'actes Caixa Laietana un seguit de mesures que podrien servir per recuperar la qualitat ètica de la política, entre els quals ha ciutat la limitació de mandats, l'oxigenació de la vida política més enllà dels partits en base a una societat civil, la necessària democratització interna dels partits i l'abandó per part dels ciutadans que es veuen a si mateixos com a clients de la democràcia.
A l'acte, presentat per la codirectora de Valors Maria Coll, també hi han intervingut el director de l'Observatori dels valors Àngel Castiñeira i el director de la Fundació Carulla Carles Duarte. Castiñeira ha centrat la seva intervenció en apuntar que la solidesa ètica de Catalunya pot ser un valor a vendre en el marc de l'economia globalitzada: "La riquesa ètica de les nacions és el que ens fa confiables, el que ens farà guanyar confiança", ha dit parafrasejant el manual clàssic de l'economista Adam Smith. El director de l'Observatori de valors ha volgut fer notar que la possibilitat de què Catalunya aposti per aquesta mentalitat ètica és una decisió interna, que no es veu contaminada per la convulsa situació política que es viu a l'Estat Espanyol aquestes darreres setmanes. En una línia semblant, Carles Duarte ha fet un encès elogi de la tasca política assegurant que aquesta és una activitat "d'una gran dignitat" tot i alertar que aquell polític que actui només des de les conviccions tampoc no durà a terme de forma positiva la seva tasca, ja que un cop escollit passa a ser el governant de tots els ciutadans i no només d'aquells amb qui comparteix conviccions.
A l'acte hi han assistit l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i el cap del grup municipal de Convergència i Unió, Joan Mora, acompanyats del primer secretari del PSC de Mataró, Ramon Bassas, i del regidor nacionalista Marcel Martínez respectivament.
Adéu a Leocàdia Bellavista
"El dia que van entrar els nacionals estava molt contenta, la gent però jo no perquè ja veia a venir que em tocaria el turno". Ho deia Leocàdia Bellavista en el minut 6 d'aquest fragment del documental 27-G. Bandera blanca rememorant l'entrada de les tropes italianes a Mataró el 27 de gener de 1939. Avui Leocàdia Bellavista ha mort a l'edat de 104 anys fidel a les idees que havia defensat sempre. Aquí queda, per a la memòria, el seu testimoni, recollit ara fa cinc anys.
Comentaris